Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Нулева остава ставката за втечнения нефтен газ.

От Министерството на финансите предлагаха пропан-бутанът в газовите бутилки за бита да бъде обложен с 340 лева за 1000 кг. Идеята обаче е отпаднала между първо и второ четене на законопроекта.

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове се въвежда нулева ставка за биогаза за 1 гигаджаул.

Според управляващите повишението на акциза няма да доведе до повишение на разходите на училища и детски градини, тъй като те ще бъдат субсидирани допълнително, а ще намали корупцията при търговията с тези горива.

Депутатите не приеха предложението на РБ държателите на данъчни складове да публикуват официално в интернет свободната вместимост на своите бази и цените за съхранение. Според депутата Мартин Димитров тази стъпка ще засили конкуренцията при търговия с горива, тъй като ще се увеличи вноса, когато цените са ниски, а търговците няма да бъдат изнудвани от монополисти на складове. Държателите на складове няма да могат да отказват да приемат количества за съхранение, ако имат възможност, предложи Димитров. Той отново напомни, че българите купуват най-скъпите горива в ЕС.

Според Менда Стоянова обаче предложението противоречи с основни закони и най-вече този за търговската тайна.

Депутатите от ГЕРБ гласуваха против предложението на РБ и то не бе прието.

Акцизът на ракията

Депутатите приеха казаните за ракия с над 500 литра да бъдат вързани с измервателни уреди към НАП. Освен това се ограничава времето за работа на тези инсталации от 1 юли до 31 декември. Досега тези правила важаха за казани до 1000 литра вместимост. Според вносителите това се прави с цел да се намали сивият сектор.

"Не стъпвайте на село, че народът е настръхнал", предупреди колегите си депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по време на дебатите по Закона за акцизите и данъчните складове, касаещи сроковете за варене на домашна ракия.

Според Байрактаров, който е противник на промените, текстът бил мъртвороден. Той влезе в спор с друг патриот - Емил Димитров - Ревизоро, според когото обаче така щяла да се регламентира тази дейност.

"Никой няма да закача дядовците на село", обеща Ревизоро.

По думите му там хората варяли ракийцата си в малки казани и въпреки, че нарушавали закона не били заплаха за бюджета. Целта на закона били големите казани, които укривали значителен акциз, а производителите продавали продукцията си в заведения.

Малко преди това депутатите приеха повишение на акциза на цигарите.