Парламентарната анкетна комисия, която ще проверява за незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи в парка "Росенец" край Бургас, където се намира лятното имение на почетния председател на ДПС, ще изиска информация от Националната служба за охрана (НСО) "къде са спали нейните представители, както и самият Ахмед Доган". Това съобщи нейният председател Калоян Янков ("Демократична България") по време на първо заседание, което продължи около 3 часа и премина в напрежение и спорове. Решено беше да бъдат изслушани бившият шеф на НСО, при чието управление гардове блъскаха акостиралите с лодка Христо Иванов и Ивайло Мирчев от ДБ и хвърлиха българския флаг, както и бившият вътрешен министър.

Повод за това стана заявеното от представителите на община Бургас, които бяха поканени на изслушването, че при инспекцията на така наречения летен сарай и прилежащите имоти, им било отговаряно, че те не се "ползвали, а само се наглеждали", съобщи "Сега".

"На терена има 18 сгради и съоръжения, от тях 4 имат разрешение за строеж, има едно разрешение за ползване, всички останали нямат никаква документация. Как общината е допусналата строителството на много незаконни обекти?", попита Янков.

"Има констатирани незаконни обекти, един от който е двуетажна масивна сграда. Тя е 1-ва категория, документите са изпратени в ДНСК и оттам няма обратна връзка. Това не е е обект в правомощията на общината, тъй като е 1-ва категория, а общината отговарят по закон за обекти 4-та и 5-та категория", опитаха да обяснят от общината.

Димитър Найденов от ДБ попита дали тя е събирала през годините данъците за въпросните имоти след издадените Акт 14 и Акт 15, както и за кея.

"Улицата е била преградена в продължение на 6 години. Търсила ли си е Община Бургас за заеманата от "Хермес Солар" общинска улица и ще помоля да информация да се предостави писмено по години", каза още той.

От общинската администрация не можаха да му отговорят и обещаха да предоставят информацията на по-късен етап.

Кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ също бе поканен за изслушване, но не се отзова.

Депутатите от ДПС заявиха, че комисията е "безсмислена" и че с нея се търсел "реваншизъм".

"Господата от ДПС и ДБ си говорят нещо и си правят шоу, ние седим и гледаме. Участие мога да взема, когато има документална база. Когато се правят подобни комисии, трябва предварително да е разпространена информация за това, за което ще говорим, когато викате хора, трябва да е ясно на базата на какви документи сме ги извикали тук и какви въпроси ще им задаваме. Всеки народен представител трябва да може да се запознае с информацията. Днес трябваше да приемем правилник, да го обсъдим и следващото заседание на комисията да е на базата на документи", заяви пък Даниел Митов от ГЕРБ, цитиран от bTV.

"Извикали сме ги сега, без да имаме документи, за да няма какво да ги питаме, има само моят скъп приятел Митко, който не ги сподели. Ще искаме да ги изслушаме повторно, представителите на общината. Нямам документи, на основата на които да задавам въпроси", коментира Хамид Хамид.

Рамадан Аталай предложи да бъде прекратено заседанието, но предложението му беше отхвърлено.

"Комисията е безсмислена. Моята процедура е да не чакаме г-н Христо Иванов да дойде с лодката тук, да прекратим заседанието, да съберем документацията, да се подготвим със съответните материали. За да си запазим сериозността на комисията, да прекратим днешното заседание и да съберем съответната документация", каза Рамадан Аталай.

Комисията ще изиска още документи и от други институции, сред които агенцията по кадастъра, ДНСК, МРРБ и министъра на транспорта, областният управител на град Бургас, както и документи, касаещи собствеността и промяната на градоустройствените планове. В хода на работа на комисията ще се изискват и документи за имоти, част от които собственост фирмите "Хермес Солар" и "Стрейтлайн". Документи от проверката, извършена от арх. Иван Нестеров, както и информация от МВР, както и доклада от ВАП и от агенцията по вписванията относно сделките с имоти в областта. Ще се изисква и информация за приватизацията на "Нефтохим".