17 приоритетни области определи временната Комисия по ревизия в Народното събрание, която днес проведе първото си заседание. Сред тях са държавните дружества в енергетиката, топлофикациите, ЕРП-тата, ВиК сектора, АПИ, "Автомагистрали", злоупотреби на общински дружества, Държавна агенция "Електронно управление", БАБХ, АДФИ, Агенцията по хазарта, Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор и разходите за прилагане на специални разузнавателни средства.

"Да започнем с тези сектори и дружества, в които има най-големи разходи на пари. Предлагам да прибавим още един критерий – влияние върху джоба на българските граждани: бюджетът на домакинствата, стандартът на живот на всяко едно българско семейство“, предложи Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме", която оглави комисия, чието цяло име е - по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.

Тя настоя комисията да провери БЕХ, НЕК, „Булгаргаз“, тецовете, електроразпределителните дружества и топлофикациите. Според нея трябва да се разглеждат и сигнали във ВиК сектора, включително за местните водни дружества, а също и за решенията на КЕВР както за водата, така и за тока. Манолова настоя и за изслушване на данни за злоупотреби и жалби, отнасящи се до местната власт, включително общински предприятия и дружества с общинско участие.

Най-голямата група в парламента – "Има такъв народ“, определи като свой основен приоритет разследването на харчовете в "Автомагистрали“, както и Националната програма за енергийна ефективност и Държавната агенция за електронно управление.

От ГЕРБ отвърнаха със искане за проверка в Агенция „Пътна инфраструктура“, където в последните дни се разрази скандал, след като служебният министър Виолета Комитова уволни ръководството с обвинения в лобизъм, но след това възстанови част от него. Досегашните управляващи предложиха и Държавен фонд "Земеделие".

БСП пък настояха да се проверява "Българска банка за развитие“. Проф. Румен Гечев призова държавните регулатори и контролните институции чрез свои представители да обяснят „как проспаха такива крупни неща като хазарта, „Автомагистрали“ и ББР“.

Приоритетът, който "Демократична България“ обяви, са изясняването на фактите около строителството на газопровода „Турски поток“.

А от ДПС поискаха да се проверят процесите в НАП и НОИ.

Първото заседание започна със спор по правилата за работа - дали материалите да постъпват 24 или 48 часа преди заседанието и дали окончателния доклад на комисията може да бъде подписан и от депутати с особено мнение или само от председателя, съобщи БНТ.

Предлага се и забрана за падащ кворум, т.е. заседанието продължава дори, ако депутати напуснат и Комисията остане без кворум.

Бе решено при теми с търговска тайна заседанията да са закрити.

Снимка: БТА

Манолова заяви, че в комисията ще се постараят и този път максимален брой хора да бъдат изслушани и "всеки, който е бил мачкан, притесняван да получи едно рамо от комисията по ревизията в 46-ия парамент".

"Вече има сигнали от граждани, за това ще стане дума на следващото заседание на комисията, което е в сряда от 14.30 часа", обяви тя, цитирана от БТА.

По думите й, за пет заседания в предишния парламент комисията е свършила повече отколкото целия 44-и парламент в областта ревизия.

Срокът за работа на комисията е шест месеца.