Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че не вижда основания да му бъде искана оставката в този момент.

След като преди няколко дни премиерът Бойко Борисов поиска той, икономическият министър Емил Караниколов и вътрешният Младен Маринов да напуснат постовете си, защото имало съмнения, че са хора на ДПС, стана ясно, че те остават поне до вота на недоверие, чието гласуване се очаква утре.

Днес, попитан дали смята, че заслужава да подаде оставка, Горанов отговори пред журналисти в парламента:

"Няма никаква причина да се оттеглям 10 дни, след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - примерно интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото. За първи път след приемането на България в ЕС получихме пълна подкрепа и доверие от европейските институции, за да слеем нашата икономика с кръвоносната система с втората по значимост валута в света. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания".

Той заяви, че не приема и твърденията, че е обвързан с ДПС.

"Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 г. преди изборите, които той спечели и започна първия мандат. Искам конкретни примери за мои действия в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат. Но в действителност, много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на сегашния данъчен модел", категоричен беше финансовият министър.

Той допълни, че когато са се чували различни гласове относно финансовата система на държавата, е търсил подкрепа от всички парламентарни групи.

Горанов все пак уточни, че дебатът по отношение на оставките не е приключил.

"Естествено, когато министър-председателят поиска оставката на някой министър, той дали ще я даде, или няма да я даде, няма особено значение, тъй като персоналният състав на Министерския съвет се определя от мандатоносителя, в случая Бойко Борисов", изтъкна министърът.

По отношение на протестите финансовият министър изказа притеснение, че това е опит за създаване на напрежение, което е "добре подплатено и финансирано от тези хора, които са недоволни от действията на сегашното управление".

"Мисля, че това, към което българският президент призова - да не се спазва Конституцията, а да се върви към друг ред и по друг начин да се сменят правителствата в България - ще му изиграе лоша шега в бъдеще", заяви Владислав Горанов.