Искаме Ралица Агайн да поеме отговорност за състоянието на застрахователния сектор в страната и да напусне заемания от нея пост зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредната срещата при премиера Бойко Борисов заради фалита на застрахователната компания "Олимпик". Той уточни, че това е позицията и на ПП "ГЕРБ", тъй като премиерът Борисов е и лидер на партията.

Заради фалита на компанията 200 хиляди клиенти останаха преди дни без "Гражданска отговорност". 9 350 000 лева е стойността на прекратените полици.

Ако заместник -  председателят на Комисията за финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн иска да запази доброто си име на експерт, трябва да признае свои пропуски и да подаде оставка. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след срещата.

Закона дава изключително лимитирани възможности на парламента да я освободи, трябва да се спази Конституцията, за да не ни съдят в Европейския съд. 

Горанов посочи, че пропуските са непознаване на правилата и действията при такава ситуация. Това, че след 10 май когато лиценза на кипърското дружество е отнет, не са уведомени финансовото министерство и бюджетната комисия за последствията. Някой трябва да поеме отговорност за ситуацията. Регулаторът не обърнал внимание и на ниските цени, които е предлагал застрахователя Олимпик.

В 14,00 часа външният ни министър Екатерина Захариева  ще се срещне  с кипърския посланик, за да разберем какъв е статусът на компанията "Олимпик" в Кипър към момента.

"По време на срещата коментирахме действията и бездействията, довели до фалита на кипърската компания "Олимпик". Чуха се много спекулации, някои от които бързам да опровергая. Българският кодекс за застраховане предвижда клоновете на юридически лица, предлагащи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от гаранционните фондове - фондът, който служи за покритие на щети при липса на застраховка "Гражданска отговорност" и при липса на установен причините. Това е, което компанията "Олимпик" е правила като вноски в гаранционните системи на българската застрахователна система и което се използва за обезщетяване на причинени на трети застраховани лица щети. В този смисъл в българското и в европейското законодателство липсва основание, тъй като подобни вноски не е следвало да бъдат направени, застрахованите в компанията "Олимпик" да се обезпечат от гаранционните фондове", коментира Горанов.

Той обясни, че тези български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени - по изчисления на Комисията за финансов надзор (КФН) са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция.

Ще наемем и добра адвокатска фирма в Кипър която да ни помага за търсене правата на българските граждани, пострадали от дейността на "Олимпик", посочи Горанов.

"Това, което българската държава ще направи - още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко основния въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти - какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността - така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС", каза още Горанов. "Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър", обясни министърът.

На срещата в МВнР днес ще бъдат поставени няколко основни въпроса, по които ще искаме съдействие на кипърските власти и официално потвърждение от кипърското финансово министерство за начина, по който ще тече процедурата, допълни министърът на финансите Горанов.