Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от Комисията за финансов надзор, че видите ли те нищо не можели да направят, защото застрахователят бил клон на кипърска компания, това не е вярно. Шефката на КФН Ралица Агайн е редно да подаде оставка. Това заяви пред Нова тв Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Всяка полица на "Олимпик", продадена на в България, има и сума от 11,50 лева за вноска за Гаранционен фонд. Там има 2 сметки, които са отделни и независими. В сметката "Незастраховани МПС" влизат 10 лева. Следващата сметка е "Обезпечителен фонд", в която влиза 1,50 лева. Всеки застраховател, който продава в България полици, плащат тези пари. Обезпечителният фонд, който е подчаст на големия Гаранционен фонд, се задейства и плаща щети при фалит на застрахователя", заяви Тодоров.

"За периода, в който съществува в България, 7-8 години, клиентите на "Олимпик" са събрали 14 милиона в Гаранционния фонд и 2 милиона в Обезпечителния фонд, заяви още Тодоров. - В закона има разписана процедура какво се случва при фалит. Просто трябва да се следва закона. Тези пари с в България. Доколкото се разбра, имало е сигнал от Испания за проблем със собственика на "Олимпик". Преди 1 или 2 години испанецът става собственик на дружеството, преди това то е било с друг собственик".

Той призова хората веднага да сключат нова Гражданска застраховка, защото в случай на катастрофа щетите се поемат лично, а задълженията се наследявят. "Няма смисъл да се рискува заради 200 лева", обясни Тодоров.

Припомняме, че днес премиерът Борисов свиква среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор за фалита на застрахователна компания "Олимпик".