Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Получи го кандидатът за премиер на най-голямата парламентарна група "Има такъв народ" Пламен Николов. 

"В резултат на изборите от 11 юли тази година на вас се пада отговорността да получите първия проучвателен мандат. Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта", заяви държавният глава, връчвайки мандата на Николов, и добави:

"Очаквам най-скоро вашите предложения за кабинет".

По думите на президента има много неотложни проблеми, които се трупат, затова е недопустимо ИНТ да допусне провал.

От своя страна Пламен Николов беше категоричен, че ще направи всичко в установените законни срокове.

"За мен е изключителна чест и отговорност да получа този мандат. Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове", каза Николов, докато получава мандата.

Снимка: BulFoto

От "Има такъв народ" вече показаха, че няма да допуснат директно налагане на кандидатури на квотен принцип и дори да приемат предложение на друга политическа сила, няма да отстъпят от правото си на решаващия финален глас.

Партията разполага със 7 дни, за да събере подкрепата на повече от половината депутати в Народното събрание.

Снимка: BulFoto

А по-рано през деня президентът Румен Радев обяви, че е дал време на партиите, но конструктивния диалог се разпада, затова е "време българите да узнаят какви са истинските намерения на победителите в изборите".