Започнаха разговорите за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление, водени от "Продължаваме Промяната". Вчера се състоя първият цикъл разговори по въпросите на енергетиката, икономиката, транспорта и правосъдието. Днешните разговори са на тема "Здравеопазване" и "Земеделие" и се водят от Асен Василев. 

Сред експертите, потвърдили участието си в разговорите на тема здравеопазване, са Георги Михайлов от "БСП за България"/БСП/, Силви Кирилов от "Има такъв народ"/ИТН/, Александър Симидчиев от "Демократична България"/ДБ/ и Иван Маджаров от ПП.

Преговорите са едни от най-важните в конструкцията за създаване на управлението на България, тъй като през последните 12 години здравната система беше сериозно обезличена, каза Георги Михайлов. По думите му правителството, което ще бъде конструирано, трябва да има краткосрочни мерки, както и стратегически мерки, които да се решат в рамките на 4-годишен мандат. Няма да отстъпим от това, че болниците повече не могат да бъдат търговски дружества, подчерта Михайлов.

Краткосрочните мерки трябва да предвиждат възможности за увеличаване на броя на ваксинираните чрез мобилни гурпи за ваксиниране, да има ясно разделение на потоците на пациентите заради социално значимите заболявания. За средносрочните и стратегически мерки, свързани с бюджета за следващата година, са нужни финансово осигуряване на болниците в труднодостъпните райони и създаване на статут за тях на защитени болници. Тези болници имат над сто милиона лева задължения, допълни Михайлов. Да се намали ДДС на лекарствата на 9 на сто, да има безплатни лекарства за децата до 14 год., да се увеличат средствата за превенция и контрол на социално значимите заболявания, добави още той.

В стратегическите мерки трябва да се решат проблемите, свързани с управлението и финансирането на здравната система и тежкия кадрови дефицит, добави още Михайлов. Следващата година да има детайлна оценка на труда на медицинските специалисти и на медицинските дейности, предложи още той. По думите му е необходимо регионализация на здравеопазването с оглед създаване на равен достъп за лечение на социално значимите заболявания, както и до спешна помощ. Михайлов допълни още, че е нужно създаване на електронно пациентско досие.

Да има държавно финансиране чрез целеви стипендии за специализация в чужбина по дефицитни медицински специалности, но обвързани с договор за задължителна работа на територията на България, предлага още Михайлов. По думите му е необходима и спешна модернизация в системата за детското и майчино здравеопазване, както и създаване на национална детска болница.

Другият съпредседател на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков, е водещ на паралелната дискусия по тема "Земеделие". Той подчерта, че част от биографията му е свързана именно със сектора.

Сред експертите, които ръководят останалите групи в дискусията, са Стефан Бурджев от "БСП за България"/БСП/, Пламен Абровски от "Има такъв народ"/ИТН/, Албена Симеонова от "Демократична България"/ДБ/.

Албена Симеонова, председател на Българската асоциация "Биопродукти", говори първа от името на "Демократична България". Тя подчерта, че работи заедно с останалите браншове за политиката за налагане на малките, средните и фамилните ферми. По думите й изчезват зеленчукопроизводството, производството на плодове, оранжерийното производство в страната и трябва да се направи така, че те да бъдат спасени.

Най-сериозният проблем според нея е използването и арендуването на земеделските земи, като над 80 на сто от директните плащания отиват в по-малко от 2 процента от ползвателите в България. "В България земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за т. нар. налагане на тавани на плащанията", посочи Албена Симеонова.