Изборът се провежда по-рано от необходимото, тъй като досегашният главен прокурор - Борис Велчев, беше назначен от президента за съдия в Конституционния съд (мандатът му изтичаше чак през февруари - б.р.).

В началото на заседанието министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че това е много важен ден и призова членовете на съвета да гласуват така, че да бъде гарантиран честен и таен вот, а изборът да бъде определящ за реформата в съдебната система.
Тя подчерта, че заседанието е публично и изслушванията на кандидатите ще бъдат предавани пряко по БНТ.

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров обяви, че и тримата кандидати притежават нужните нравствени качества и за това са допуснати до изслушванията. За Сотир Цацаров, смятан за фаворит на управляващите, комисията е стигнала до заключение, че той е безпристрастен и справедлив е и не се поддава на внушения. По повод сигналите за имотни сделки и укриване на данъци от него и съпругата му справки в НАП и други институции не са показали нередности.

За Галина Тонева също бе заявено, че е независима, има отлични умения и безупречна репутация. Срещу нея няма сигнали, със съпруга й нямат задължения към НАП.

И за Борислав Сарафов комисията стигнала до извода, че е много добър професионалист и с морални качества. Проверка на сигнал, че е оказвал натиск върху ромския бос Христо Върбанов-Папата да лъжесвидетелства по дело не е установила такива данни.

След това започна представянето на кандидатите от членовете на съвета, които ги подкрепят и изслушването на самите тях. Това става по азбучен ред, като всеки има възможност да представи за 20 минути концепцията си. Следват въпроси към всеки от кандидатите.

Какво каза първият изслушан - Борислав Сарафов

Пръв започна Борислав Сарафов, който изтъкна, че неговото амплоа са разследванията срещу организираната престъпност и затова е работил по много дела срещу хора с прякори. По думите му сигналите срещу него от престъпници са само знак, че  работи добре.

"Прокуратурата не се нуждае от спасител, в последните години тя постигна значителни успехи по делата с организираната престъпност. Но се провали тотално по делата срещу корупцията. Ясно трябва да се каже къде грешим и да се справим с корупцията. Има над 96% осъдителни присъди, 4-те процента оправдателни присъди са от т.нар. знакови дела, за съжаление. Братя Галеви не са в тези по-малко от 2% присъди, които са приведени в изпълнение", заяви още той и се закани да уволнява прокурори, които по цял ден пушат, клюкарстват и обсъждат сериали в коридорите.

Той коментира и своята заместничка Галя Гугушева, която бе принудена да оттегли кандидатурата си за КС. "Когато тя стана мой заместник, аз не съм й правил финансов анализ. Никога не е демонстрирала висок жизнен стандарт. Не ми се иска да й вменявам вина заради нейния син, не би било честно, но има съмнения и не дотам ясни нейни сделки. Искам да имам заместник, който не е обременен с подобни проблеми", каза Сарафов, който вече поиска тя да бъде отстранена от поста.

Прокурорът обясни, че жилището на майка му в Испания е купено, след като тя е работила там и с пари от баща му, който 15 години е работил в Москва.
Неговото изслушване продължи почти 3 часа, бяха му зададени около 50 въпроса.
След това ВСС си даде кратка почивка и после продължава с изслушването на втория кандидат.

Гласуването

За първи път няма да се гласува с бюлетини за главен прокурор, а електронно, макар това да бе категорично оспорено от немалка част от членовете на съвета заради неравнопоставеност на кандидатите.
Кандидатът се счита за избран, когато има подкрепата на 17 от присъстващите членове на ВСС. В състава му са 25 души. Министърът на правосъдието, който председателства заседанията, е без право на глас. Затова във вота ще участват 24 души. Ако и при балотаж никой не събере 17 гласа, ще трябва да бъде проведена нова процедура.

Протест


По време на заседанието доброволци от партията на Меглена Кунева "България на гражданите" представиха пред сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" 12 артистичния пърформънс "Куклен Магистратър".
"Атакуваме опита за предопределен и контролиран избор. Образът на Магистратър олицетворява намесата на изпълнителната власт в съдебната чрез фаворизирането на определен кандидат", обявиха активистите по повод заявената от премиера и вътрешния министър подкрепа за Сотир Цацаров.

В главните роли на театралния Магистратър са тримата номинирани, представени като кукли на конци, а като част от комедийния им репертоар можем да чуем репликите: "Пръв светски лъв" (Цацаров), "Не се притеснявам от имотното си състояние, наслаждавам му се" (Тонева) и "След проверката, чиста е заверката!" (Сарафов).
Автор и режисьор на "Куклен Магистратър" е Б.Б. - носител на приза "О!Скръб" за цялостно творчество в периода 2009 – 2012 г.. Сценарист, осветител и гримьор е Цв.Цв., горд собственик на шест апартамента, заявиха още от "България на гражданите".

Вчера Европейската комисия предупреди, че ще наблюдава отблизо избора на главен прокурор, като подчерта, че процесът трябва да е честен и прозрачен, с гарантирана тайна на вота.