Два основни въпроса извежда на дневен ред Еврокомисията, каза на пресконференция в Брюксел нейният говорител Марк Грей, предаде БНР. 
Първият е за професионализма и почтеността на кандидатите, вторият - за честността и прозрачността на гласуването, обясни Грей.

Това, което е важно, е да се спазват най-високите стандарти за професионализъм и почтеност за този ключов пост, добави говорителят.
"Главният прокурор ще бъде на тази длъжност 7 години и е абсолютно необходимо кандидатите да отговарят на най-високите стандарти, Висшият съдебен съвет трябва да поеме своите отговорности в това отношение", коментира Марк Грей.

По отношение на гласуването "вече бяха изразени тревоги около тайната на вота", подчерта Грей.
"Гласуването трябва да бъде тайно – това е очевидно. Европейската комисия обаче не може да управлява механизма за гласуване. Не можем и не искаме да се намесваме в процеса на гласуване във Висшия съдебен съвет, но ще следим в детайли това, което ще се случи, и още в началото на следващата година ще го включим в общия доклад за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, който ще изпратим до съвета", каза говорителят на Европейската комисия.

Грей уточни, че ЕК продължава да нлюдава тези процеси и в началото на следващата година ще изготви осъвременена оценка, която ще представи по служебен път на Съвета на ЕС, без да я прави обществено достояние.
Попитан дали нашата страна може да очаква извънреден доклад по механизма за сътрудничество и оценка преди края на идната година, той заяви, че "всичко е възможно, но засега намеренията на комисията са доклад да има едва в края
на 2013 година", цитира го и БТА.

Как ще се гласува и за кого

Висшият съдебен съвет реши за главен прокурор да се гласува по електронен път, отхвърлено бе искането да се гласува с интегрални бюлетини.
Това стана въпреки предупрежденията на 10 от членовете на ВСС, че при електронното гласуване няма как вотът за тримата кандидати да се даде по едно и също време. Резултатът за всеки ще бъде ясен след всяко гласуване, а не в края на избора. Така би могло да се окаже влияние при гласуването за втория, както и да се пресметне в хода на избора кои от кандидатите отиват на балотаж, коментираха противниците на спорните правила.
Освен това, с електронното гласуване има вероятност някой от съвета да гласува "за" повече от един кандидат, което би значело, че изборът е недействителен. Не е ясно и дали ако първият кандидат събере нужните 17 гласа, за останалите двама изобщо ще се гласува.

Според приетите правила за тримата кандидати ще се гласува по реда на номинирането им. Това значи, че първо вотът ще бъде за председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, смятан за фаворит на премиера и вътрешния министър, след това за зам.-главния прокурор Галина Тонева и накрая за председателя на Спецапелативната прокуратура Борислав Сарафов.