Предложението за промяна на процедурните правила беше внесено от трима членове на съвета - Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов. То бе отхвърлено, след като гласуваха 24 от 25 членове, от тях 10 - „за”, 12 - „против”, и двама „въздържали се”, предаде "Фокус".

"Доводите са, че гласуването с бюлетини ще гарантира равнопоставеност на участниците и гласуването, като еднократен волеви акт, ще се проведе без нарушение на правата на кандидатите и гласуващите", мотивира се преди гласуването Карагьозова.
Тя изтъкна още, че по този начин ще се даде възможност за проверка на гласуването от президента или от Конституционния съд.

"Електронната система не дава възможност за едновременно гласуване за повече от един кандидат, тъй като не дава гаранции за тайната на вота. Тези недостатъци противоречат на демократичния избор. Досегашната практика на ВСС е отчитала тези проблеми и винаги е гласувала с бюлетина при повече от един кандидат. Електронната система е подходяща за явен вот, докато за таен гласуването с бюлетини гарантира честен избор", добави Карагьозова.

"За мен решението на ВСС е необяснимо. Виждали ли сте някъде в света избор, при който гласуваш за единия кандидат, знаеш резултата, и тогава гласуваш за другия кандидат и накрая, знаейки за двамата, гласуваш за третия кандидат. Аз поне не съм виждал такъв", каза председателят на ВКС проф. Лазар Груев.
"Ние не сме служба за разследване на конспирации, а сме юристи. Системата гарантира честен и прозрачен избор, но тя не е пригодна, когато се гласува за няколко кандидати, тъй като при гласуването за втория кандидат ние знаем резултатите на първия. Това не е избор, изборът е еднократно, едновременно волево действие, в което лицето прави избор между няколко алтернативи", аргументира се той още по време на дебатите.

Представляващият ВСС Соня Найденова пък прочете писмо от управителя на дружеството, изработило системата, когото тя питала за надеждността й, поради публикации в медиите, че не се гарантира таен избор.
„Ние вече имаме приети правила за избор, но относно начина за гласуване във ВСС не става въпрос за това - срах ли ни е или не да ползваме електронната система. Всеки от нас, който е повишен, е повишен с тази система - не искам да кажа, че незаконно съм повишена", каза Найденова.

Тя уточни, че в нито един момент от работата на системата не се съдържа информация за това кой как е гласувал, нито в пултовете, нито в общото устройство.
"Проектирането на системата е срещу манипулиране на данни. Не допускам, че електронната система за гласуване на ВСС дава възможност за проверка на това кой как е гласувал", добави Найденова.

"Не виждам разликата и защо е толкова ожесточен дебатът, когато решаваме какъв да бъде начинът на гласуване – дали да бъде електронно или с бюлетини", заяви пък Юлиана Колева.
"Всеки може да извади аргументи против начина на гласуване. Изключвам от мисълта си възможните хипотези за манипулация на системата за електронно гласуване, но какъвто и начин за гласуване да предположим, той може да бъде атакуван, стига човек да желае да го атакува. Когато се гласува с електронната система, в конкретния случай за трима кандидати, всеки от нас е длъжен да гласува за един кандидат", каза още бившата депутатка от ГЕРБ.