Мадридски съд увеличи наказанието на бившия испански банкер, осъден за опит да изнесе незаконно от страната платно на Пабло Пикасо, съобщи Асошиейтед прес.

На 16 януари бившият президент на банка "Банкинтер" Хайме Ботин бе осъден на 18 месеца лишаване от свобода и глоба от 52,4 милиона евро. Той бе признат за виновен за опита да изнесе от Испания платното "Глава на млада жена", оценено на 24 милиона евро. Осемдесет и три годишният банкер беше заподозрян, че е възнамерявал да продаде творбата въпреки предварителната забрана на испанското министерство на културата.

Съдът се произнесе отново, след като прокуратурата откри грешка в присъдата от януари. Новото наказание на Ботин е три години лишаване от свобода и глоба от 91,7 милиона евро. Присъдата подлежи на обжалване.

През 2015 година френски митничари осуетиха опит за незаконния износ на картината по време на проверка на катер в корсиканското пристанище за спортни и развлекателни морски съдове Калви. Според документите, открити при капитана на катера, работата на великия художник се считала за национално културно богатство на Испания и не подлежала на износ, макар да е притежание на Хайме Ботин.

В първоначалното съдебно решение картината е присъдена на испанската държава.