"Споделяме напълно мотивите, с които президента каза, че сваля доверие от правителството на Бойко Борисов" - това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти на Летище София, преди да отпътува за Брюксел.

"Това бяха и мотивите ни за вота на недоверие, само преди една седмица. Вотът не мина математически, но получи широка обществена подкрепа извън парламента. Факт е, че правителството превърна България в сметището на Европа и на света. Факт е, че дишаме най-мръсния въздух и че стотици хиляди българи са без вода. Смятаме, че правителството е неспособно да даде развитие и перспектива на България. Грижат се за собственото си оцеляване, но това се превръща в агония за държавата и българския народ. Колкото повече остават на власт, толкова повече ни гарантират кризи и липса на развитие на перспектива, затова неща всички, които искат промяна, да се обединим и да поискаме тази промяна“, каза още Нинова.

На въпрос дали БСП ще поведе бунт, тя отговори:

"Не предвиждам бунт. Ако хората искат да излязат на протести, са свободни да го направят, надявам се. Да не стане като с баба Стойна, да й пратят шестима полицаи в старческия дом, за да я профилактират. Живеем в демокрация и всеки е свободен да изразява мнението си“, каза още Нинова.

Според нея всеки протест е справедлив, конституционен, законов, така че хората, които имат нужда и чувстват нужда да излязат да си изразят мнението, да излязат и да го направят.

По думите й очевидно кризите, агонията и безпътицата за България и гражданите ще продължават.

"Виждате, че те не могат да родят някакво развитие или реформа. Те са в ситуация на оцеляване. Такова правителство не може да гарантира просперитет или перспектива някаква“, подчерта социалистката.

Запитана какво ще се случи, ако има война между институциите, тя отвърна, че отдавна има напрежение между институциите.

"Това генерира нестабилност", категорична бе Нинова.

Тя отрече да има сделка между БСП, ДПС и президента.

"Всеки от нас е с различен политически профил, платформа. Ако намеквате за някаква договорка също не сме участвали в такава. Съвсем нормално е общите проблеми в държавата да ги назоваваме. Президентът Радев произнася тази реч от първия ден, откакто е президент. Посочва истинските проблеми и ги назовава. По същия начин той обещаваше да го прави и в предизборната кампания. Вижте днешните му думи и ще видите, че те съвпадат едно към едно. Той е последователен", изтъкна лидерът на левицата.

На въпрос за евентуални предсрочни избори, на които ГЕРБ биха спечелили отново, Корнелия Нинова отговори:

"Преди предсрочните избори задача номер едно е да въведем машинното гласуване и тогава народът да избере по своя воля, когото иска".