"Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да съставят правителство с подкрепата на ГЕРБ, ако съдебната реформа бъде опорочена. Това става ясно от официална позиция, публикувана в страницата на ПП във Фейсбук.

Причина за поредното напрежение между първата и втората политически сили в парламента стана гласуването на ГЕРБ вчера в правната комисия за отпадане на изискването главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на ВСС, взето с мнозинство от представители на съдийската квота. Предложението бе на депутатката от партията на Борисов Рая Назарян и то предвижда минималният брой гласове да е 13, а не 17, както е сега.

"От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", написаха от "Продължаваме промяната".

"Двойното мнозинство за председателите на ВКС и ВАС е една от най-важните гаранции за съдийското самоуправление и независимост на съда. Свалянето на мнозинството на 13 гласа означава, че Прокурорската колегия и двама адвокати от Съдийската колегия ще могат да избират и освобождават председателите на ВКС и ВАС", обясни вчера бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Тя нарече това сериозен удар върху независимостта на съда. "Колеги, това е лош знак. Призовавам ви да преосмислите преди разглеждането на законопроекта в пленарната зала", обърна се тя към ГЕРБ.

"Отпадането на това двойно мнозинство опорочава работата ни", изтъкна и правосъдният министър Крум Зарков.

Решението на правната комисия, за което гласуваха и депутатите от ДПС, трябва да мине и през пленарната зала.

По-рано днес пред журналисти в парламента Николай Денков подчерта, че вижда "осакатени част от текстовете" от т. нар. "Крумови закони". Той припомни, че първото усилие на ПП-ДБ е било да направят законодателна програма. "Тогава ГЕРБ-СДС, лично Борисов, казаха, че ще приемат на сто процента "Крумовите закони". Вчера в правна комисия е станало нещо доста различно, били са осакатени буквално част от текстовете. Ако отново започнем да подменяме текстовете, започнем да гласуваме закони, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, аз не знам дали бих искал да продължавам в тази посока", категоричен бе Денков.

Депутатът отбеляза, че много пъти е казвал, че едно правителство и парламент трябва да работи, за да постигне определени цели и да решава задачи. По думите му, ако задачата е да се оправи правосъдната система, това осмисля съставянето на правителство. "Аз не искам да бъда лице, зад което ще направим отново подмяна на промените, затова е изключително важно законодателната програма да върви по начина, по който беше планирана", коментира още той.