Той смята, че това право е трябвало да бъде изрично споменато в писмото на премиера Тереза Мей за задействането на член 50, предаде БНР.

Уверението на британския външен министър Борис Джонсън, че „Обединеното кралство остава непоклатимо като скала в подкрепата си за Гибралтар“, не се оказа достатъчно да успокои духовете в задморската територия, след като от ЕС обявиха, че Испания ще има право на вето над бъдещите отношения на Гибралтар с блока.

Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, твърди, че Испания се възползва от Брекзит, за да преговаря за статута на територията, която се опитва да си върне от 300 години насам. В интервю по лондонското радио ЕлБиСи Пикардо заяви, че призивите му въпросът да бъде включен в писмото на Тереза Мей до Брюксел не са били чути и допълни: "Има и други евроепйски партньори, като малтийците, ирландците, скандинавците и германците, които знаят, че Испания винаги ще се опитва да използва ЕС да предявява претенциите си към Гибралтар и не трябваше да допускат това да стане".

Бившият министър на отбраната Кевин Джоунс заяви, че не трябва да се стои със скръстени ръце, докато британското правителство предава жителите на Гибралтар.

Преговорите за Брекзит още не са започнали, а Тереза Мей и Дейвид Дейвис вече сътвориха пълна бъркотия, допълни Джоунс.

96-процента от населенито на Гибралтар гласува за оставане в ЕС в референдума през юни.