"Тъжно е, че опитите на тези, които трябва да управляват държавата, заради своята политическа немощ, превръщат прокуратурата в разменна монета". Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на посещение на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик в рамките на инициативата "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право" на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България.

Според него, освен политическата, икономическата и конституционна криза, в която сме, има опасност да рухне една от малкото стабилни власти - съдебната.

"Сега има подобрение на комуникацията между институциите, няма как институциите, от които зависи борбата с престъпността, да не си говорят помежду си и да очакваме в обществото да има чувство за справедливост. Опитите за прехвърляне на част от отговорността върху една от институциите са нормални, но хората виждат, че крайният резултат липсва и не ги интересува кой е виновен", заяви още главният прокурор при посещението си в Пазарджик, предаде БТА.

"Аз имам отговорност за прокуратурата и ние си вършим нашата работа, а не прехвърляме отговорността на други институции", добави Иван Гешев.

По-рано през деня президентът Румен Радев коментира, че в други държави за престъпления, като това в Локорско трафикантите на нелегални мигранти получават десетки години затвор, а при нас биват заловени от органите на МВР, но след споразумение с прокуратурата получават по няколко месеца лишаване от свобода. По думите на държавния глава този случай, при който телата на 18 мигранти бяха намерени в камион, ясно показва, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към престъплението трафик на хора.

Гешев каза още, че смяната на главния прокурор не е съдебна реформа и няма да промени нищо.

"Реформа би било да промениш законите, които са от 1968 година; реформа е да се бориш с наркотиците и корупцията, а не да закриеш Специализираната прокуратура. Реформа е да се бориш с телефоните измами, които бяха решени, а сега са стотици всеки ден", посочи Иван Гешев.

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде гаранция, че партията му ще подкрепи закона на Крум Зарков за въвеждане на контрол над главния прокурор. ГЕРБ се противопоставяха на проекта в 48-ото НС с аргумента, че нарушава Конституцията, а лидерът им го отчете като грешка.