Ще се обмисля също подобряване на мерките за интегрирането на чужденците.

Шокът в германското общество от атаките на мъже бежанци срещу жени в новгодишната нощ продължава да е силен и разпалва дебат за политиката на отворени врати към преселниците.

Германия е скандализирана след серията от престъпления от сексуално естество, които са били извършени срещу жени в град Кьолн в нощта на Нова година.

Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер свика кризисен щаб, а шефът на полицията Волфганг Алберс заяви, че това е "напълно ново измерение на престъпността".

Броят на жените, които са подали жалби за нападения през новогодишната нощ в Кьолн, достигна 379.

Около 40 на сто от случаите засягат обвинения в сексуални нападения. Съобщава се, че мнозинството извършители са били от северноафрикански произход, според изявление на полицията.

Повечето заподозрени са бежанци или нелегални имигранти.

Досега се съобщаваше за 170 жалби във връзка с нападенията, извършени през новогодишната нощ.

При действащите наредби, ако търсещ убежище получи присъда до 3 г. затвор, той се депортира обратно в страната му. Сега се обсъжда наказателните мерки да станат по-сурови.

Меркел обяви, че въпросът се уточнява заедно с министрите на правосъдието и на вътрешните работи.

"Хората очакват с основание думите да бъдат последвани от дела. Така че трябва да проследим дали всичко е свършено както трябва с депортациите от Германия и дали са изпратени ясни сигнали на онези хора , които не желаят да изпълняват нашите законови рамки", обясни по-рано Меркел.

На свой ред германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви пред в. "Билд", че за престъпниците заплахата да излежават присъди в своите собствени страни ще има по-силен възпиращ ефект, отколкото да са в германски затвори.

Меркел се обяви за по-строги правила за експулсиране на търсещи убежище, осъдени от германския съд, които да разрешават експулсирането на получилите дори условни присъди.

Ако бежанци извършат престъпление, което се наказва дори с условна присъда, правото им на пребиваване трябва да се отнема, заяви Меркел на пресконференция след края на партийно заседание в Майнц. 

Ръководството на ХДС се обяви и за ограничаване на броя на пристигащите в Германия бежанци, като посочи, че предвид непрекъсващия поток от мигранти, държавата и обществото се оказват пред предизвикателства, с които може да не се справят.

Предложението ще бъде обсъдено с коалиционните партньори на ХДС и ще трябва да бъде одобрено от парламента.

"През новогодишната нощ бяха извършени отвратителни престъпления, които изискват решителен отговор. Промените в законодателството ще са в интерес както на германските граждани, така и на повечето бежанци", уверена е германската канцлерка.