Ще влезем в историята с вот на недоверие, в който няма никакви аргументи, БСП избягаха от дебата, несъстоятелни са, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание по повод вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП с мотив провал в сектор "Сигурност". Той реши да не говори по време на дебатите по вота в пленарната зала, които приключиха за рекордно кратко време - само за час и половина.

"Бих помолил колегите от БСП - винаги, когато искат да направят един вот, могат да ни попитат за консултация, да кажем, кои са слабите моменти. Дори министър Валентин Радев нямаше мотивация да говори за искания вот, защото не представиха нищо, нямаше факти", добави Цветанов по-късно.

По думите му ГЕРБ няма как да забравят всичко, което е било до 2009 г.

"Понеже в мотивите се пише за създаване на мутри. Кога беше създадена ГЕРБ като партия? А кога бяха създадени така наречените общи групировки? Точно, когато БСП имаха участие в управлението на страната", коментира още той.

И припомни, че през 2008-2009 г. МВР е толерирало и създавало условия групите да функционират ефективно.

"Това беше, защото точно в техния управленски мандат, те бяха закрили ГДБОП и я бяха прехвърлили като малко звено в Националната полиция. Ако погледнете каква беше статистиката при приемането на изпълнителната власт 2009 г. - имахме 18 отвличания, 19-ото стана септември 2009 г. и декември беше задържана и осъдена цялата престъпна група. Някой забрави ли или БСП забрави какво се случва с групата "Килърите"?", допълни Цветанов и подчерта, че ГЕРБ е структурирала системата така, че да може да хващат престъпни групи.

"Никой обаче не говори по тази тема, защото те смятат, че там трябва да има бели петна. Някой говори ли за контрабандата и задържаните количества?. Просто искахте да няма смислен дебат, защото няма какво да покажете. Когато говорим за пътна безопасност, по 1080 и 1100 човека загиваха по пътищата на България. Както каза министър Радев - 2012 г. стигнахме 600, което означава, че има системен подход", изтъкна още зам.-председателят на ГЕРБ и не пропусна да отбележи, че ГЕРБ дала възможност да бъдат обучени полицаи.

Мотивите за вота на недоверие са пълни с популизъм - няма нищо навременно и състоятелно, заяви пък самият Валентин Радев.

Красимир Каракачанов и Валентин Радев са двамата министри, които според БСП са се провалили в ресорите си

Снимка: БТА

"Така се получи, че не ни дадоха думата да обясним по време на дебата. Мотивите на г-жа Нинова са пълни с популизъм - няма нищо навременно, нищо състоятелно. Относно мантрата, че битовата престъпност нараства, трябва Корнелия Нинова да каже откъде го знае и кой написа тези мотиви. Единственият начин е да я сравниш с някакви периоди назад. Как така тя разбра, че битовата престъпност се е увеличила? Аз имам графики, които показват, че това не е вярно дори и не само когато ние сме били на власт. За 10 годни какво се случва - престъпността пада, не се увеличава. Всичко това го имам на графики и ще го покажа", подчерта вътрешният министър.

Той коментира, че при грабежите тенденцията също пада през последните три години.

"А не искам да посочвам какво се случва, когато те са били на власт", каза още той.

"Г-жа Нинова каза, че 6 хиляди полицаи трябвало да бъдат назначени, но тя е тежко подведена от нейните експерти и ще й обясня сега внимателно. Ние сме казали, че ще назначим не по-малко от хиляда души с полицейски правомощия и го направихме до Нова година. Сега в момента са назначени 1700, а са напуснали 610. Тези 6 хил. ще бъдат допълнително обучени полицаи. И представете си - около 30 хил. са тези с полицейски функции. Как така ще назначим още 6 хил. - ние ще фалираме бюджета на държавата. Става въпрос, че ще назначим 6 хил., които са от свободните щатове. И тези детайли са описвани, не знам защо тя не ги знае", обобщи Валентин Радев.

"Не чух сериозен дебат, по-безсислен, смешен и жалък вот не съм виждал", коментира пък вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

"Аз се бях подготвил за всяка от 9-те им тези от мотивите. Когато някой нищо не ти казва, как да им отговоря?", отвърна той в отговор на въпрос защо не е излязъл на парламентарната трибуна.

"Винаги ще има такива, които скачат от третия етаж, а не от втория, както каза БСП, винаги ще има желаещи да избягат от правосъдието", отвърна Каракачанов на въпрос за избягалия днес арестант от Пловдив.

"Има си психиатри и сексолози, не може военният министър да говори за петли", каза Каракачанов пък по повод на бойкота на "Воля", които не присъстваха на дебатите. Вместо това отидоха да направят дарение на многократно ограбван мъж от монтанското село Якимово, принуден да спи с петлите си, за да ги опази.

Гласуването по вота на недоверие ще се състои на 29 юни. Ако няма изненади, той със сигурност няма да мине, тъй като БСП и ДПС нямат необходимите гласове.