"Вотът на недоверие няма да мине." Това с увереност каза пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков на брифинг в парламента по повод внесения днес от БСП вот на недоверие към правителството за провал в политиката в областта на околната среда и водите.

"ГЕРБ заедно с "Обединени патриоти" ще изпълнят управленската програма, за която сме се подписали преди три години, и ще довършим своя управленски мандат", каза Ненков и отбеляза, че коалицията е стабилна.

"Вярваме, освен това, че в Народното събрание, извън коалицията, има достатъчно разумни и други народни представители, които съзнават, че евентуално падане на правителството в момента само ще доведе до нови въпросителни и ще постави под угроза бързото разрешаване на проблема в Перник", добави Ненков.

ГЕРБ внимателно ще разгледа и отговори на мотивите на БСП. "Това, което чухме и преди малко от г-жа Корнелия Нинова тя дори и сега пред вас изрече неща, които не са верни. Например каза за Шумен за това кой ще напълни язовир "Тича". Самият управител на ВиК дружеството каза, че язовирът е пълен и че има вода за поне 30 месеца. Сами разбирате, че това е една да не кажа лъжа, но със сигурност не е истина. Освен това (Нинова) каза, че бедстват над половин милион български граждани, което също не отговаря на истината", изтъкна Ненков.

Според него и останалата част от мотивите всяват паника в гражданите и нямат решение за това как да се излезе от създалата се ситуация. "Понеже колегите от БСП много обичат да говорят за модели - моделът на тяхното управление мисля, че хората още не са го забравили", коментира Ненков. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ припомни, че на два пъти са им спирали европарите.

"И когато говорят за падане на правителството, хубаво е да отговорят на въпроса евентуално те бъдещ кабинет с кого биха направили, с кого биха направили мнозинство, защото това е най-важно. Едно правителство трябва да може да има мнозинство и да изпълнява своите политики, които да са в подкрепа на гражданите. Този вот по никакъв начин няма да доведе до подобряване на ситуацията", категоричен е депутатът от ГЕРБ.

По-рано председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че "вотът на недоверие вече има своята роля". "Сигурни сме, че ако не бяхме го внесли и не бяхме така поставили темата, много от нещата, които последваха, нямаше да се случат", коментира Нинова, имайки предвид решенията от последните дни за решаване на водната криза в Перник.

Взетите мерки са временни и "представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение", смята обаче Нинова. Според нея тези мерки не решават системния проблем, защото, ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир "Тича" или със Сливен и язовир "Асеновец", или с Ботевград и "Бебреш", каза лидерът на БСП. Тя постави въпроса и как ще се осигури вода за Търговище, Ловеч и много областни и общински центрове със същия проблем.

Разискванията по вота трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни след внасянето му, а гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. За да мине вотът на недоверие, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Това ще е четвърто искане на вот на недоверие на БСП срещу кабинета "Борисов" 3. Предишните бяха за провал в борбата с корупцията, за здравеопазване и за сигурността, но не успяха да минат при гласуването в пленарна зала.