Пред БНТ заместникът на Бойко Борисов уточни, че кандидатът е човек с твърд характер, който се е доказал в управлението, достатъчно разпознаваем в европейските столици и медиатор, който може да се справи в сложната международна обстановка.

По-късно, попитан от журналисти, значи ли това, че номинацията на ГЕРБ ще е мъж, Цветанов отговори с умивка:

"Защо не жена президент и главнокомандващ на българската армия? След всичко, което казах за бъдещия президент, може би жена по-приляга да бъде".  

И добави сериозно:

"Смятате ли, че канцлерът Меркел се справя зле? Виждате, че всички мъже, лидери на страни от ЕС, отиват в Берлин, срещат се с нея и има равнопоставеност. Така, че нека да не правим такова разделение".

Преди дни зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева категорично опроверга твърденията, че тя ще е кандидат-президент на ГЕРБ. И кметът на София Йорданка Фандъкова отрече дори да е водила такива разговори с премиера. В същото време вицепремиерът Томислав Дончев също заяви, че няма той да е номинацията и подчерта, че 100% е сигурно, че самият Борисов също няма да се кандидатира.

"Имахме намерение кандидатурата да бъде обявена в средата на септември. Смятам, че от 20-22 септември до 2 октомври е нормален срок, в който може да бъде представена кандидат-президентската двойка. Това забавяне се налага не от това, че нямаме решение, от това, че искахме през всичките тези месеци правителството, местната власт, парламентът да работят спокойно и аз смятам, че успяхме", заяви още Цветанов днес.

Той подчерта, че структурите на ГЕРБ в цялата страна са готови и приемат решението, което ще бъде окончателно одобрено от Изпълнителната комисия на партията.

По думите му на ГЕРБ не е не необходимо да минава през съгласуване на кандидатурите подобно на БСП, АБВ и РБ, където нямали единна позиция.

По повод критики от лидера на ДСБ Радан Кънев, който заяви, че "да налагаш вето на закони не е като да режеш ленти на градинки", Цветанов коментира:

"Аз не знам защо трябва да се отнася по този начин върху всички тези хора, които управляват българските общини. Защото тук акцентът е върху кметовете, които днес управляват местната власт. Аз мога само да направя една съпоставка: че по-добре да изберем кмет, който се е доказал в дадени избори, в дадено управление, или министър, или министър-председател, или народен представител, който действително нещо е направил за страната, отколкото Радан Кънев, който аз не знам какво толкова е направил в неговия професионален път".

Оценка на мандата на президента Росен Плевнелиев трябва да бъде направена след "ротацията", каза още Цветан Цветанов. Той обаче отчете, че държавният глава е имал много труден мандат. И припомни, че през 2013 и 2014 година беше натоварен с изключително голямата отговорност да състави два служебни кабинета, които да проведат парламентарни избори.

Междувременно лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева даде заявка, че също ще влезе в надпреварата за президент.

ГЕРБ отлагат отново решението за президентските избори, очевидно защото нямат кандидат, коментира по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БТА.

По повод кандидатурата на Дончева пък тя пожела успех на всички кандидати, час по-скоро да започне истинското състезание и да се проведе дебатът за президентската институция и за държавността.

АНКЕТА: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ?