Встъпваме с огромната отговорност и съзнанието за партия, която е монолитна, силна, единствената, която е способна да бъде мандатоносител и около която да се формира мнозинство, способно да излъчи правителство. Това коментира пред журналисти депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Георг Георгиев, след като от коалицията внесоха 9999 подписа за регистрация в ЦИК за участие в предстоящия парламентарен вот.

По думите на Георгиев, времето, когато държавата е можело да се управлява от експерименти, е отминало. Предишните избори бяха предотвратими, ако политическата отговорност беше надделяла, смятат от ГЕРБ-СДС.

"Нашите послания ще бъдат такива, каквито са били политиките ни до момента. Проблемите на българите се увеличават всекидневно. Длъжни сме да предложим кадрово, но и морално, формиране на правителство", категоричен бе той.

Според Томислав Дончев това е последният шанс, ако и този път няма правителство, няма да могат да се спрат гласовете срещу представителната демокрация.

"Влязохме в някакво политическо перпетуум мобиле на политическия скандал. Политическата система и държавата е в системен разпад, проявава се в изплозии в някои от партиите. Докато партиите се занимават с вътрешните си вражди, те не могат да допринесат за полтиката. Имаме нужда от разговор, и резултатите, не от изборите, а на това, което може да се случи след изборите, зависи от кампанията - дали ще продължим както досега, или по малко по-различен начин. При неуспех на следващото Народно събрание да излъчи нормално работещо правителство, гласовете срещу парламентарната демокрация, ще станат по-силни", смята Томислав Дончев.

Като политически егоизъм и късогледство, определи Дончев нежеланието на другите партии да преговарят и да са в коалиционно управление с ГЕРБ.

Да видим дали можем да направим кампания, която не е само кресчендо от хули и обиди, а разговор на ниво прагматика, отговори той на въпрос за думите по-рано днес на Бойко Борисов за естествените партньори на ГЕРБ-СДС след вота, към които, освен тези от бившата "сглобка", той причисли и БСП и "Има такъв народ".

Според Томислав Дончев идеята за промяна на избирателната система е по-скоро провокация за обществен дебат по темата в търсене на механизъм, който да донесе стабилност. Проблемът, смята заместник-председателят на ГЕРБ, не е в избирателната система, а в партиите, които трябва спрат да се занимават със себе си и конфликтите помежду си.

По думите му, в резултат - държавността е в системен разпад, политическата система е в систематичен разпад, който се проявява и като имплозия вътре в някоя от партиите. Трябва да върнем политиката там, където ѝ е мястото - спор, дебат, съгласие, несъгласие, какво да се прави във всяка от сферите на обществения живот, този разговор ще се опитаме да водим през тази кампания, обясни Дончев.

Досега 24 партии и 8 коалиции са подали документи за участие във вота. Колко от тях ще участват на предстоящите избори ще стане ясно до 21 септември.