Отговорът на уравнението в чии ръце да отиде третият мандат, по всичко личи, че ще се проточи повече от очакваното, след заявката на президента, че ще проведе втори тур политически консултации, преди да вземе окончателното решение. Разтягането на процедурата във времето само показва, че изборът на Румен Радев е достатъчно сложен, отговорен и рисков - коя да е третата партия с шанс да договори правителство в рамките на този парламент. Или да се провали.

Сложно е и за президента, заради задължителното търсене на символи и подтекст в решението му да избере или да не избере една или друга политическа сила с всички последици и опити за стоварване на отговорността за провал върху неговите плещи. Но и печелене на време, за да не правим избори насред лятната ваканция.

Сложно е и за държавата - дали ще се изправи пред нови избори само след половин година, или ще се сдобие с нефелно мнозинство, което няма да закрепи политическия мир, а само ще отложи изборите с няколко месеца. 

Колкото и да е субективен изборът и да се явява конституционно право само и единствено на президента, той навярно е напълно наясно как би могъл да бъде изтълкуван ходът му, ако избере когото и да било от редицата кандидати за мандат - БСП, ДБ, ИТН, ДПС или "Възраждане".

Не са единодушни и анализаторите в прогнозите си кой ще бъде избраникът на президента. Едни залагат на формациите, които имат шанс за кабинет и са пожелали да се пробват - БСП и ДБ. Други прогнозират, че третият шанс за правителство ще отиде при БСП заради политическата памет на издигнатия от нея президент. Има и такива, които смятат, че държавният глава ще подходи формално и тривиално и ще направи избор според електоралната тежест на парламентарната група, което ще рече, че третите са ДПС. И все пак, преобладаващото мнение е, че третият мандат ще отиде при БСП.

Социологът Андрей Райчев е категоричен, че третият мандат ще бъде даден на "Демократична България".

"Аз продължавам да мисля, че най-вероятно ще бъде връчен на Христо Иванов. Така предполагам, с голяма вероятност. Ако трябва да предполагам нещо, е това", коментира пред Dir.bg Райчев. И се мотивира, че това ще стане заради голямото им желание да го получат.

"Президентът ще даде на тези, които най-много искат и които е най-вероятно да направят кабинет. Това ще му е критерият. Той ще се мъчи да стане кабинетът, а единствен шанс реален кабнет да направи, е ако даде на Христо Иванов", смята Андрей Райчев.

Според него допълнителният тур консултации не е само и единствено печелене на време. А е "и опит да убеди хората, да оппа нещата и да види какво е станало". По думите на Райчев този втори цикъл консултации с парламентарните групи е задължителен в случая. "Ако иска да направи кабинет, а той много иска, тъй като ужасно не иска да прави служебно правителство", категоричен е анализаторът.

Социолозите Васил Тончев и Боряна Димитрова, както и политологът Слави Василев обаче залагат на БСП.

"Според мен това зависи от стратегията на президента - дали той ще иска да се отиде директно към служебно правителство, или ще иска да създаде нова възможност в рамките на този парламент да се направи кабинет. И ако иска служебно правителство, ще го даде на БСП. И от гледна точка на това, че електоратът на БСП е доста по-близък до него. Ако иска да даде шанс да се направи кабинет в този парламент, ще го даде на ДБ. Но все пак какви са намеренията на президента на този етап, можем само да гадаем", коментира Васил Тончев.

Тончев е категоричен, че Румен Радев няма да се води по логиката в подредбата по численост на политическата сила.

На БСП залага и политологът Слави Василев.

"Аз смятам, че третият мандат ще отиде при БСП - нищо, че отношенията между Румен Радев и Корнелия Нинова не блестят. Но той е с предизвестен край, при когото и да отиде", каза Василев, поначало скептично настроен за успех при третия опит.

"Първо е ясно в кого няма да отиде третият мандат - няма да отиде в тези политически сили, които изначално заявиха, че този парламент е изчерпан и че няма смисъл да се съставя правителство. Не е логично президентът да го даде на политическа сила, която е казала, че няма да прави опит да състави правителство - говоря за ДПС и за "Възраждане", коментира социологът Боряна Димитрова. Тя припомня, че и "Възраждане", и ДПС заявиха, че парламентът е изчерпан, че трябва да се върви на бързи избори. "Следователно не е логично да го даде на такава политическа сила. Все пак във функциите на президента е да направи опит да се състави правителство, да даде повече шансове", коментира тя. Димитрова изключва от получателите на мандата и ИТН, въпреки че са готови да се опитат да правят кабинет. И причината е, по думите й, че именно напуснаха коалицията и "я взривиха".

"Не ми изглежда логично и на тях да даде. И остават двамата заподозрени - БСП и ДБ. Тук вече наистина е въпрос на преценка какъв тип мнозинство президентът смята, че е добре да има, в сегашен парламент, а и в един следващ парламент", прогнозира анализаторът. Тя е убедена, че има аргументи получател на мандат да бъдат и двете формации, но също смята, че с по-голям шанс е БСП.

"Ако даде на ДБ, вероятно везните натежават в по-голяма степен в този тип евроатлантическо мнозинство, каквото символизира политиката на партията. Ако даде на БСП, това пък е в по-голяма степен подкрепа за неговия, бих казала, традиционен електорат - това е партията, от която тръгна, която му даде старт, и ако не връчи на тх мандат, това би означавало скъсване на отношения с политическата сила, от редиците на която получи първата си подкрепа. И в двата случая има и "да", има и "против", опитва се Димитрова да тълкува ходовете и мотивацията на държавния глава.

Тя добави още, че все пак шансът на ДБ намалява и заради това, че е най-малката политическа сила от коалицията, а шансовете са на страната на този, който има по-голяма представтелност. От друга страна, според Димитрова, президентът "има изострени отношения с БСП, така че това също може би не е най-благоприятното, за да даде мандат, но пък може и да е начин да каже, че позициите му са принципни, а не просто са изострени".

"По-лесно би се преглътнал разривът, ако не се състави правителство в случай, че даде на БСП мандата, отколкото на ДБ. Тогава ще се доизострят отношенията. Въпреки че ДБ са много активни. Все пак виждаме доста силни заявки от ПП, които, като че ли вече са приели, че отиват на избори. Струва ми се, че по-скоро може би да го връчи на БСП, а не на ДБ. И едната, и другата политическа сила са с почти равни шансове. С едно рамо напред вероятно е шансът на БСП", е прогнозата на Боряна Димитрова.

В пълен разрез с мнението на колегите си анализатори е Юрий Асланов. Той е убеден, че президентът няма да покаже оригиналност и няма да прескочи третия поред, който е ДПС. Социологът е убеден, че това означава и уважение към вота на хората, подредил партиите по тежест в парламента. "Познавайки президента, ще кара по формалната логика - ще го връчи на третата парламентарна сила. Ако първите две не успеят да съставят правителство", коментира Асланов. Той не приема вторачването до такава степен в търсене на символика, когато става въпрос за избор на кого да се връчи третият мандат.

"Аз не знам за какво се търси символ и какво означава този символ - да дадеш символ, като окичиш с право на обречен мандат една парламентарна сила, за сметка на друга, това не е много честно. Да не говоря, че не е и белег на демократично мислене. Защото вотът на народа трябва да се уважава и всяка политическа сила, попаднала в парламента, има право на равни основания да претендира, че представлява част от народа", категоричен е Асланов.

Въпреки че дават своите прогнози кой ще е третият избраник с мандат за кабинет, анализаторите са скептици за сформиране на правителство в рамките на 47-ото НС.

"Когато говорим за мандати, ако първият не успее, нямат шанс и другите два", смята Юрий Асланов.

"Не е логично да успеят да съставят кабинет в рамките на този парламент, но опитът ме е научил, че в българската политика не всичко трябва да разглеждаме през законите на логиката", все пак оставя вратичка социологът.kost

"Мисля, че е изчерпано това НС и ще се отиде на избори. Дори да се направи нкакво крехко, малко мнозинство, то не би могло да управлява страната в по-далечен хоризонт и да проведе реформи, да отговори на очакванията на хората"успеха на третия мандат и Васил Тончев. "Партиите вече са в предизборна обстановка и отправят послания, които искат да стигнат до техните поддръжници", оценява политическата атмосфера той. Краят на третия мандат е предизвестен, не вярва в оползотворяването му и Слави Василев.

"Формирането на коалиция с третия мандат е доста сложно, бих казала до виртуозност политическо изпълнение. Димитрова - аз съм много скептична, слагам едни 10%, но шансът е минимален", казва и Боряна Димитрова.

"Пистата за нови избори е отворена, именно защото вече имаме много изострени отношения, изключително силен антагонизъм и минимален шанс да се състави правителство", е нейното виждане за ситуацията. Третият мандат е време и за седемдневен пиар на партията, която го получи, смята още Димитрова.

А партийното състезание по мотивация и надеждност ще се проведе на "Дондуков" 2 най-рано след седмица с арбитър президентът. И със сигурност след това ще има обидени, че не са избрани, или зарадвани, че отиваме на избори - правопропорционално на риска пред всеки дали ще остане под чертата на следващия парламент, или ще надскочи себе си по резултат.