ПГ ГЕРБ призова в декларация от парламентарната трибуна президентът Румен Радев да се смири и да признае провалите си и да оттегли заявката си за втори мандат като държавен глава.

С халосен патрон президентът Румен Радев през лятото вдигнал юмрук, заяви от трибуната на парламента Спас Гърневски от ГЕРБ.

"Като хора с повече опит в политиката ви призоваваме да се смирите, да признаете провалите си и най-почтено да оттеглите заявката си за втори мандат. Четири години стигат г-н президент".

"Ние отдавна знаем, че конституционно отредените ви правомощия ви стягат, но нека не забравяме, че в правовата държава има норми на политическо благоприличие, които родните държавници следва да спазват. Г-н президент, не станаха ли много провалите на вашия екип, докога обществото ще търпи неадекватните ви действия и елементарната липса на контрол върху подчинените ви? Докога разюзданото президентство и неговите служители ще рушат авторитета на европейска България?", посочи той.

От ГЕРБ са провокирани от реакцията на "Дондуков" 2 по повод разследването на ОЛАФ.

В декларацията Гърневски отчете, че от ОЛАФ разследват кой е манипулирал условията на обществената поръчка за доставка на високопроходими автомобили за МВР, визирайки секретаря по антикорупционна политика на президента Пламен Узунов, който по това време е бил вътрешен министър.

Спас Гърневски посочи, че сега трябва да възстановим 6 милиона евро и това е предпоставка за наказателно производство. Според ГЕРБ договорът е сключен от Узунов. Изискванията се нагаждат така, че да спечели определена компания, според него.

Кой е манипулирал тази обществена поръчка. Кой е поръчителят на аферата, която пак ни злепоставя пред ЕК, попита Гърневски и подчерта: "Каквото каже президентът, такова е решението."

Какъвто чорбаджията, такива и ратаите, констатира той и заключи: "Господин Радев, вие сте срам и позор."

От БСП призоваха председателя на парламента да не допуска подобни изказвания, които рушат авторитета на институциите и изопачават фактите. Припомниха, че скоро ще има избори и хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев.

"България е осъждана неведнъж заради това, че депутати от ГЕРБ си позволяват тук да изопачават фактите и да произнасят присъди. България е осъждана неведнъж за хора, които тук четяха СРС или подобни на тази декларация. Моля също да пазите авторитета на институциите. Скоро има избори и тогава хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев, или политици като Спас Гърневски", заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

Вчера администрацията на президента публикува опровержение на медийни публикации за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

От  "Дондуков"2 посочват, че разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от вътрешното ведомство на 22 февруари 2018 година, а не на 23 март 2017 година. Процедурата за покупка на въпросните автомобили започва от второто правителство на премиера Бойко Борисов през 2016 година и приключва с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.