Президентството излезе с нова остра позиция по повод скандалната обществена поръчка за доставка на стотици полицейски джипове, заради нарушения при която Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска България да върне близо 6 млн. евро в бюджета на ЕС. Те са доставени още през 2018 г., платени са със средства от европейския фонд "Вътрешна сигурност" и затова процедурата е проверена от Брюксел.

Освен това ОЛАФ настоя за образуване на разследване по случая в България. Специализираната прокуратура обаче обяви по-рано днес, че е присъединила материалите, пратени от европейската служба, към вече образувано досъдебно производство за търговия с влияние. По неофициална информация става въпрос за делото, по което през юли миналата година обвинения получиха президентският секретар Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков

По повод публикации, че Узунов е разследван за сделката, от президентството вчера заявиха, че това е груба манипулация и уточниха, че става дума за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., както се твърди - тоест няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което той беше вътрешен министър.

По този повод от прессекретариата на държавния глава разпространиха следната позиция:

"Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна "сензация" бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата.

Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г. Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора".

Помощта от ЕС беше осигурена през септември 2016 г., а МВР купи 51 автомобила "VW Tiguan" и 290 "Great Wall Hover". ОЛАФ обаче стига до извод, че министерството е нарушило разпоредбите на споразумението като е променило едностранно условията му и една част от колите са SUV, вместо за всякакви терени, каквото е било условието.