Националното събрание на ГЕРБ освободи официално Цветан Цветанов от всички ръководни постове в партията. Това се случи на конгреса на управляващите, който се състоя днес в НДК.

"За" гласуваха 1046 делегати, "против" - 10, а 11 се въздържаха. Така окончателно досегашната "дясна ръка" на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов вече не е заместник-председател на партията, заместник-председател на Изпълнителната комисия и председател на предизборния щаб. Цветанов беше принуден да подаде оставка от вкички висши постове заради Апартаментгейт, който разкри, че си е купил луксозно жилище с ВИП-асансьор на занижени цени.

След гласуването Борисов заяви от трибуната пред делегатите на партийния конгрес:

Снимка: Иван Григоров

"Да не я коментираме тази тема повече - достатъчно е болезнена. Може би за ме не е най-труден ден, но това е животът. Цветанов си остава партиен член, ще си в първичната там партийна организация. Можех да кажа след евроизборите: народът ни прости. И представяте ли си колко би било забавно да кажа: оттеглям точката за Цветанов, той остава, няма да си дава оставка - каквото направиха в БСП? Просто искам да видите разликата в партиите, защото нашето е отговорно решение и надали всеки, който е вдигнал ръката си за освобождаването на Цветанов от постовете, му е било лесно и добре след толкова много години съвместна работа.

Но животът е много динамичен, всичко се променя и от нас се очаква да се променим също. Който може, разбира се, който не може - времето го изхвърля", обърна се Борисов към съпартийците си, намеквайки за лидера на БСП Корнелия Нинова, която след загубавата на евроизборите подаде оставка, но на конгреса на левицата я оттегли.

Снимка: Иван Григоров

Той благодари на Цветанов за лоялността и изрази убеденост, че и за напред ще бъде такъв.

"Очакваше се много голям драматизъм. ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия и не заради това, че някой е наредил, а защото самите ние осъзнаваме какво изисква обществото и с нашите промени продължаваме, след като спечелихме изборите. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да я има. Ние дадохме справедливост на хората, затова сега трябва да бъдем същите", каза още Борисов.

И продължи с насоки към делегатите:

"Ключовата дума е справедливост. Искам, когато застанете до хората - да сте като тях. А не както имаше един виц: виж във властта как смени походката. Не искам да сменяте походката. Справедливост и да сме близо до хората, а не да сме лъскави, номенклатура. Това е единственият проблем на партията.

След това той премина към традиционните похвали за управлението.

"В частта на направеното ние нямаме конкуренция. Преди 10 години беше достатъчно да кажеш, че ще направиш "Витошка" пешеходна, че ще направиш естакади из София, че ще по "Струма" ще ходят на море и ще се връщат да си вечерят вкъщи. В битката с контрабандата на цигари в България стана световно име как да се прави. БВП на страната нарасна и тази година ще отидем на 116 - 120 млрд. Затова си позволяваме да вдигаме и доходите - учителски заплати, отбрана. Това вече в факт. С Григор Димитров си говорих. Казва ми: "Ходих си до Хасково. Толкова промени има в тая държава", изреди Борисов, като подчерта, че сивата икономика изсветлява.

Снимка: Иван Григоров

Той съобщи, че предлага Изпълнителната комисия да се събере и да вземе решение за увелечение на членския внос в партията заради намаляването на държавната субдсиия от 11 на 1 лев на глас.

"Защото всеки, който е на по-висок пост, трябва да плаща повече", изтъкна премиерът, като подчерта, че по този начин ще има и по-голяма прозрачност в действията на партията.  

По думите му има предложения за това размерът на членския внос да бъде различен за отделните членове, като който е на по-висок пост, да плаща повече, а за пенсионери и студенти да няма увелечиение. Настоящата такса е 2 лв годишно.

"Референдум се направи за партийната субсидия. Но всички ни гледаха нас, защото знаят, че когато ние решим, тогава ще се направи", посочи Борисов и допълни, че партията го е направила. - "Победихме и със субсидия. Как тогава унищожаваме субсидията, като ние ги побеждаваме и със, и без субсидия? Те са много коварни и не казват колко искат да бъде субсидията", коментира още той по темата.

Цветанов остава лоялен и мисли за НП: След изборите ще може да се сравнява

Самият Цветан Цветанов коментира пред журналисти по-късно:

"Аз съм лоялен човек и винаги ценя хората, с които съм работил".

На въпрос дали в последния месец е провеждал разговори с премиера, той отговори:

"Да, чували сме се. Няма нищо неизяснено. Има просто заявление, което аз съм си депозирал и трябваше да се насрочи Национално събрание, за да може да се гласуват всички оставки. Да се направят всички промени в Устава, в организационната част, в която няма да участвам, няма да отговарям за предизборните щабове и няма да участвам в тях. Мисля, че когато отминат съответните избори, може да се сравнява".

Запитан дали е бил "сготвен", Цветанов отвъра:

"Дайте да не си говорим за сготвен или не. Важното е, че всичко мина доста по-цивилизовано, отколкото някои са очаквали и трябва да ви кажа, че аз съм лоялен човек и винаги ценя хората, с които съм работил. Тук в залата имам много приятели и им благодаря за всичко, което са направили".

По повод това как ще работи за ГЕРБ като редови член, той каза:

"Аз вече работя от 17-ти, но в ГЕРБ и не за ГЕРБ. За ГЕРБ може да работи всеки един член и симпатизант, и всеки един, който иска да гласува".

Накрая Цветанов разкри, че има интерес към НПО сектора.

"Точно така, аз съм в процедура, работя с достатъчно добри юристи, за да подготвим създаването на един център за евроатлантическа дейност с анализи и прогнози по темата за сигурността", заяви той и добави: "Плановете са ми да бъде по-често със семейството ми, защото през тези години отсъствах много".

Какво още реши конгресът

Междувременно, по предложение на Борисов, Националното събрание на ГЕРБ избра Цвета Караянчева и Тодор Тодоров за членове на Изпълнителната комисия. "За" гласуваха 1602 делегати, 0 - бяха против, а 1 - въздържал се. Караянчева и Тодоров заемат местата на Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова, която също беше освободена от Изпълнителната комисия, защото заминава като посланик в Израел.

Останалите членове на комисията, оглавявана от Борисов, са Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Даниела Дариткова, Томислав Дончев, Живко Тодоров, Пламен Нунев, Красимир Велчев, Менда Стоянова.

Снимка: Иван Григоров

Националното събрание на ГЕРБ утвърди и нова Комисия по етика. Предвижда се тя да следи както за вътрешнопартийната дисциплина, така и за действията на членовете и ръководните лица на партията. Тя ще бъде помощен орган към Изпълнителната комисия, който при нужда ще извършва проверки и ще предлага наказания. Премиерът Борисов заръча членовете на комисията да бъдат чисти и морални хора.

"Когато получаваме на Фейсбук или на страницата ни сигнали, първо ние да си проверим. Има МВР, прокуратура, но това си е тяхна работа. Но първо ние да си знаем, да проверим дали е вярно", посочи той, цитиран от "Фокус".

Конгресът на ГЕРБ започна с видеообръщение на лидера на ЕНП Жосеф Дол, който поздрави партията по случай спечелените европейски избори. Според него лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов е истински лидер с позиции. А еврокомисарят Мария Габриел работи по важни за европейските граждани теми.

"Всички заедно сте великолепен екип, пожелавам ви ползотворно Национално събрание и успех на местните избори", допълни Дол.