"Ден е за почит на Апостола на свободата и 150-годишнина от неговата гибел за България. Днес най-малко е повод за откриване на предизборна кампания. Това, което се случва пред Народния театър, освен че е проява на комплекси, е и обида. Ние осъждаме категорично образа на Левски да бъде използван от Кирил Петков и обкръжението му."

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ по време на пресконференция на партията.

Пред Народния театър "Демократична България" и "Продължаваме промяната" имат сбирка със симпатизанти.

Левски е на всички. Левски не е на партиите и на отделните обществени групи. Левски събира в образа си цяла България.

"Това, което се случва в центъра на София, освен че е проява на комплекс за липса на национална идентичност, която се опитва да се прикрие под образа на Левски, това е и обида за всички български граждани", каза Биков.

Обидно е този образ да бъде ползван и приватизиран от една група хора, които са дошли тук, за да уредят живота си и да вземат, а не да дават. Левски е дал живота си, а тези хора са тук, за да уредят живота си", добави Биков.

ГЕРБ осъждала категорично образа на Левски да бъде ползват от Кирил Петков и и обкръжението му. И обясни, че поведението им с музика и декори няма да ги направи повече българи. Тези дни не са повод за празник, а за размисъл и мълчание и да си припомним заветите на Левски. Начинът не е със сергии и песни и танци, каза още той.

"Днешното им поведение с музика и с декори около сградата на Народния театър няма да ги направи българи, защото българин е въпрос на идентичност", допълни Биков.

По думите му е добре преди да ползват тези дни да си дават сметка какво се е случило на тях, защото те не са повод за празник, а за мълчание, както и да си спомним за Левски и да се доближим малко към него.