Опозицията търси провокации, a не търси честни избори, заяви на извънредна пресконференция Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента. Нищо вярно нямаше в изложението на Корнелия Нинова. То е в голяма степен правно-абсурдно, продължи Кирилов.

"БСП имат нова идея - това е саботаж, те искат изборите да бъдат провалени", завърши изложението си пред медиите Данаил Кирилов.

Кирилов разкри, че предложенията за промени в Избирателния кодекс, внесени от Анна Александрова от ГЕРБ, са негови. Точно тези изменения бяха критикувани остро от левицата. Червените се обявиха за машинно гласуване и нов състав на ЦИК.

Машинно гласуване е имало и ще има, обяви Данаил Кирилов. Според него обаче няма как машини за гласуване да се сложат в чужбина.

Има проблеми в процедурата по вписване и верификация на машинния вот, смята Данаил Кирилов. Според него "машините не пестят време, нито премахват риска от манипулации".

Според Кирилов, тази ЦИК има опит. Опозицията търси провокации, а не честни избори, защото ако искаме такива, би следвало да делегираме доверие на сегашната ЦИК, каза председателят на Правна комисия и народен представител от ПГ на ГЕРБ.

"Предполагаме, даже от вече един час имаме дълбокото убеждение, че тези изявления на лидерката на БСП целят да подрият Изборния процес чрез една нова, неподготвена, нестикована, некомпактно и организационно стъпила в правомощията си нова ЦИК. Опозицията търси провокации, опозицията не търси честни избори. Ако искаме честни избори, би следвало да делегираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори. Такива и които ние не сме печелили. Да разчитаме на обстоятелството, че тази комисия има опит. Да, ние имаме много резерви по отношение на ЦИК", каза още Кирилов и посочи, че ГЕРБ също биха искали да се ползват от новото положение и да увеличат квотата си в ЦИК, защото са управляващи.

"Заради политическата целесъобразност и заради честността не сме поставяли този въпрос", допълни Кирилов.

Председателят на Правна комисия допълни, че избор на ЦИК е проведен по правилата на този Избирателен кодекс през март 2014 г. "Вие си спомняте, че в тази процедура доминираха представителите на тогавашното управляващо мнозинство. Ние никога не сме изразявали по какъвто и да е начин отрицателно становище в тази връзка. Ние оспорвахме тогава процедурата във връзка с иновацията, която внесе г-жа Мая Манолова по отношение на т. нар. президентска квота в тези избори. В правилата, които разписа 42-ото Народно събрание по настояване на г-жа Манолова, отсъстват правила за публичен подбор и изслушване на кандидатите на президентската квота", допълни Кирилов и уточни, че президентът Росен Плевнелиев е изпълнил симетрично правилата за двете квоти.