БСП изпрати покана до ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии. Предложението на управляващите е държавното финансиране да падне от 11 на 1 лев, но социалистите са против с мотива, че това е абсолютно популистко решение, което може да доведе до зависимост на политиците от различни бизнес структури. Освен това спроде тях това е удар по опозицията.

От ПГ на ГЕРБ обаче отказаха разговори с писмо до колегите си от левицата с мотива, че твърдо подкрепят решението на правителството.

От ГЕРБ посочват още, че позицията на парламентарната група по темата вече е била ясно заявена по време на дебата и на гласуванията и в Комисията по бюджет и финанси, и в пленарна зала.

От партията на Бойко Борисов припомнят, че съгласно Конституцията и Правилника на Народното събрание, всяка законодателна промяна се обсъжда в парламентарните комисии и в пленарна зала. Там народни представители, граждани и неправителствени организации имат нужната трибуна, за да представят своите позиции по различни законодателни предложения. В края на писмото се посочва, че от ПГ на ГЕРБ не считат за нужно провеждането на допълнителна среща по темата, изтъкват управляващите.

От БСП предлагат срещите да се състоят в залите "Изток" и "Запад".

Все още не се знае дали Патриотите и ДПС ще откликнат на поканата на левицата. Последните заявиха, че ще предложат нула лева субсидия и финансиране с прозрачни донори, както е в САЩ.

Днес парламентът прие на второ четене, че всички парламентарно представени политически формации и партия "Възраждане", която получи субсидия, защото мина 1% на изборите за Народно събрание, трябва да върнат надвзетите за три години суми - 14,6 млн. лева. Ако в момента нямат достатъчно средства, ще им бъде направена отсрочка до края на 2020 година.