Изпълнителната комисия на ГЕРБ е утвърдила на заседание кандидатите си за кметове на областните градове. Започнала е и процедурата по утвърждаване на кандидатите за кметове на общини и кметства и листите за общински съветници, съобщиха късно тази вечер от пресцентъра на уравляващата партия.

Кандидатурите за градоначалници на големите градове са:

- Благоевград - Атанас Камбитов;

- Бургас - Димитър Николов;

- Варна - Иван Портних;

- Велико Търново - Даниел Панов;

- Видин - Огнян Ценков;

- Враца - Калин Каменов;

- Габрово - Таня Христова;

- Добрич - Надежда Петкова;

- Кърджали - Никола Чанев;

- Кюстендил - Петър Паунов;

- Ловеч - Корнелия Маринова;

- Монтана - Златко Живков;

- Пазарджик - Иван Панайотов;

- Перник - Вяра Церовска;

- Плевен - Мирослав Петров;

- Пловдив - Здравко Димитров;

- Разград - Валентин Василев;

-. Русе - Диана Иванова;

- Силистра - Юлиян Найденов;

- Сливен - Стефан Радев;

- Смолян - Николай Мелемов;

- София - Йорданка Фандъкова;

- Стара Загора - Живко Тодоров;

- Търговище - Дарин Димитров;

- Хасково - Станислав Дечев;

- Шумен - Любомир Христов;

- Ямбол - Димитър Иванов.

На заседанието е решено още, че ГЕРБ ще финансира предизборната си кампания със средства от партийната субсидия. По време на кампанията няма да се приемат дарения, доброволни вноски от членове на партията, както и участие с лични средства на кандидатите за местна власт.

Анализът показва, че партията на Бойко Борисов е решила да смени своите избраници в 6 града - Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Хасково и Ямбол. Там са номинирани нови лица, но предимно от сегашните областни управители.

В Пазарджик за кметското място ще се бори бившият шеф на пожарната Иван Панайотов, след като през 2015 г. беше избран бившият председател на сдружението на общините Тодор Попов.

В Плевен кмет сега е Георг Спартански, който беше избран от листата на Реформаторския блок. ГЕРБ предлага на негово място сегашния областен управител Мирослав Петров.

В Пловдив управляващите заменят свой кмет със свой губернатор. Както е известно, самият Иван Тотев неотдавна обяви, че няма да се бори за нов мандат. Управляващата партия издига на негово място пак областен управител - Здравко Димитров.

В Русе вместо на сегашния градоначалник Пламен Стоилов е издигната Диана Иванова - директор на гимназията по облекло в града.

В Ямбол е номиниран областният управител Димитър Иванов, на мястото на Георги Славов.

Очаквано, в Хасково ГЕРБ залага на областния управител Станислав Дечев, след като отдавна пътищата им се разделиха с Добри Беливанов.