Президентът да каже по кой член от конституцията сваля доверието си от правителството, настоя в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Георги Марков. По думите му, само българският народ и избирател може да свали доверието си и има член 1, който казва, че България е парламентарна република и в нея изпълнителната власт в лицето на правителството получава своята власт само от Народното събрание, а то - от българските избиратели.

Ние, от ПГ на ГЕРБ, ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати, дали да искаме импийчмънт на президента или не, но можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на КС, обяви Марков.

От името на ПГ на ГЕРБ много съжаляваме за "тази издънка" на държавния глава, но ние вече не го считаме за президент на всички българи, оставаме верни на нашите избиратели, ще победим 2021 г. на парламентарните избори и ще вървим напред, декларираха управляващите.

Безпрецедентно е български държавен глава да раздели нацията и да каже, че той е с онези милиони, които гласуваха против ГЕРБ, а не с тези, които осем пъти избираха ГЕРБ. Той обиди нашите избиратели и не може да бъде вече техен президент, категорично заявяват от формацията.

Георги Марков припомни, че само преди три месеца избирателите са дали "страхотен вот на доверие на управляващата ГЕРБ", която буквално е разгромила опозицията. Той добави и последния неуспешен вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3.

Трябва да сме горди, че БСП е силна партия, една от най-силните социалистически партии в Европа, по-силна от френската, германската - това прави нашите победи още по-сладки, значи ние сме още по-силни да побеждаваме в осем парламентарни вота с осем на нула, прочете Георги Марков от трибуната на НС.

На президента му се присънваха революции, той говореше, че хората са на улиците, но те бяха много малко. И срещу Макрон има хора на улицата, продължи депутатът.

Според управляващите Румен Радев е произнесъл тежка, невярна присъда на българските институции - те били парализирани, и това го слушат европейските институции. Кой е парализиран - КС, който образува дело по искане на главния прокурор за импийчмънт на държавния глава и трябва да каже кога той нарушава конституцията, посочи Марков. Нима е парализирано българското правителство, което доведе безпрецедентно в България 34-ма министър-председатели от цяла Европа, изтъкна заслугите на кабинета представителят на ГЕРБ.

Марков подчерта, че именно Бойко Борисов е накарал Вучич и Тачич да си стиснат ръцете.

В изказването си той бе категоричен, че не са парализирани нито българският парламент, въпреки опита на левицата, нито местната власт, като даде за пример коледната елха в Бургас, от която се е възхитила Десислава Радева. Българското правителство решава проблема в Перник. Главният прокурор е подгонил бандитите, не стои във фризера. Нима е парализиран председателят на ВКС Лозан Панов, посочи още аргументи Марков.

Той отбеляза, че заплатите у нас никога не са били по-високи. Управляващите припомниха, че по времето на Жан Виденов възнагражденията са били три долара. Останали са ниски и по време на "паралелната държава, когато заедно с ДПС направихте премиер Илия Павлов и той управляваше от Бистрица", припомни Марков на БСП.

Тези неща Радев може и да не ги знае, не е участвал в промяната, но, когато станеш държавен глава, ще четеш, категоричен е той.

Ние от ПГ на ГЕРБ можем, но не казваме, че сваляме доверието си от държавния глава, не го правим, декларира депутатът.

Нашият премиер превъзхожда Радев в едно много важно нещо - обичлив човек е, обича хората, заяви той. Каза, че обича всички кметове, че обича републиканците и демократите при посещението си в САЩ, обясни бившият конституционен съдия.

Дразни ви, че президентът казва истината, отговори на ГЕРБ Крум Зарков от БСП

"Това, което ви дразни у президента, не е толкова, че свали доверието, не е толкова, че е критичен, не е дори фактът, че с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни е, че той казва истината", отговори на ГЕРБ заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков в декларация от парламентарната трибуна. "Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край", добави той.

"Вчера българският президент Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството. Този акт е изключително важен, той не е безпрецедентен", посочи Зарков. Той отбеляза, че президентът Плевнелиев и президентът Желев са правили същото. И ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме поставяли под съмнение правото им да се обърнат пред българските граждани и да кажат, че правителството, според тях, не си върши работата, коментира той.

Зарков отбеляза, че от вчера има много коментари за този акт на президента, но се пропуска ключова негова фраза, която е дори по-важна. "Президентът каза: "На всичко това трябва да се сложи край". На кое трябва да се сложи край? На розовите думи, които чухме тук? Да. На източването на публичните средства? Да, но и на още едно - на абсолютно неприемливото бездействие, което вкарва страната ни в абсолютно безвремие", коментира заместник-председателят на ПГ на левицата. По думите му в продължение на три години правителството не е предприело абсолютно необходимите реформи.

"Правителството, подобно на онези мъдреци, които спокойно чакат до реката течението да донесе труповете на враговете им, седи и гледа реката, но реката пресъхна, напълни се с умряла риба, хората през 2020 г. останаха без вода, а въздухът, който дишат, ги вкарва в болници", коментира Зарков. Всяка година гласуваме все повече и повече пари за здравеопазване, за да изтичат в джобовете на спекуланти, докато истинските пациенти доплащат от собствения си джоб, посочи той. По думите му това най-много тежи на пенсионерите, които повече от три години апелират да се преизчислят пенсиите.

Нали разбирате, че докато чакаме Васил Божков да се върне от ОАЕ, българите все повече бягат оттук, попита Зарков. Не е само заради заплатите, а защото търсят, освен добри доходи - здравеопазване, образование за децата си, социална справедливост и истинско правосъдие, добави той.

Нима за някой е тайна, че атаките срещу президента са и за това, защото той каза, че трябва да се направи нещо далеч по-значително в сектора на правосъдието, попита Зарков. Той коментира, че президентът е поставил и друг въпрос, от който управляващите бягат - този за честните избори. Съдия Марков обяснява какви победи имат и как мнозинството подкрепя ГЕРБ. Сигурни ли сте? Сигурни ли сте, че са за вас онези 400 хиляди недействителни бюлетини?, попита още Зарков.

ДПС: Президентът не снема и не дава доверие - пътят за решаване на проблемите е диалог

Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в декларация от името на група във връзка с обръщението към нацията на президента Румен Радев.

"Ние много внимателно следим от ДПС събитията, които се развиват в последните месеци, особено след последните избори. Също така много внимателно следим и изявите на президента. На него на тази институция ДПС винаги е гледала с особена надежда, с особено очакване за отговорностите, които има човекът, който заема този пост към единението на българската нация, към единството на българската нация, към всички процеси, които текат в страната. Президентът, който и да е той, няма особено големи властови правовмощия, но има правомощия да катализира определени процеси или да спира определени процеси. От тази гледна точка ние внимателно наблюдавахме вчерашното изказване и много внимателно го анализирахме в парламентарната група", каза още Цонев.

Според него акта на президента е продължение на този на предишния президент през 2013 г. "Никой президент преди това не е използвал формулата "снемам политическото доверие от кабинета". Президентът има право да прави обръщения, има право да дава оценки, но ние още тогава казахме, че президентът Плевнелиев е в някакво свое измислено конституционно амплоа. Президентът не снема доверие и не дава доверие. Президентът обаче има право да каже своето мнение, да се обърне към българския народ към нацията", каза още Цонев.

По думите му това не е нещо, което ДПС смята за удачно за българския държавен глава.

"Колкото до конкретиката на това обръщение. Президентът не каза нищо ново. Уважаеми колеги от ГЕРБ, прекрасно знаете, че властта се движи от криза в криза. Решават се кризи само и единствено с умението на премиера да решава криза в остра фаза. Няма никаква превенция на кризите, кабинетът, министрите и мнозинството почти не участват в решаването на кризите", допълни още Цонев.

Той обърна внимание, че от три години ДПС повтарят едно и също. "Има крещяща нужда от извършване на дълбоки институционални реформи в повечето обществени сектори в страната. Няма мнозинство, което да има политическата воля да извърши тези реформи. Това не е упрек само към мнозинството и към вас колеги от ГЕРБ. Такива реформи се извършват с широко политическо съгласие. Иначе те или са обречени на неуспех или съответният кабинет пада. Затова ние от три години призоваваме да седнат основните политически и да очертаят приоритетите ,т.е. секторите, които ще бъдат дълбоко реформирани, за да няма опозиция на този, който извършва реформите. За всичко друго може да има", допълни още Цонев.

Той обясни, че от ДПС са възлагали това на българския президент. "И сега, когато президентът констатира, че се върви от криза в криза, че има кризи в много сектори, искам да запитам: пак от името на ПГ, самото изявление не задълбочава ли тези кризи? Самото вчерашно изявление не задълбочава ли кризата още повече, защото криза има? Посочва ли президентът формулата за излизане от кризата. Нашата оценка е - не. Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно", допълни още Цонев. По думите му това не означава, че трябва да се отказваме от изборите. "обаче предсрочни избори се правят, когато е ясно, че повече така не може и че тези избори ще родят алтернатива. Нямаме убедителни доказателства, че тези избори ще родят алтернатива", уточни още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

По думите му, ако ще се прави упражнението "стани да седна", не си струва усилията на нацията Той попита дали войната между институциите е средство за решаване на кризите ли е. "Тя укрепва ли държавността. Ние от три години затова предупреждаваме, че започна един конфликт между институциите, който вчера прерасна във война. Т.е. няма да има никакъв диалог? Как ще се решат тези проблеми за диалог? "Призовавам цялата нация да се обедини и да сложим край на това". Как обаче, с какво, по кой път. Нашето мнение на ДПС, че пътят е диалог. Диалог между институциите, диалог вътре в парламента, диалог между политическите партии", допълни още Цонев.

"Обединени патриоти" призоваха към диалог, не подкрепят тона на президента

Не е добре, когато човекът, който олицетворява единството на нацията, влиза в някаква война, от "Обединени патриоти" не можем да подкрепим този тон, заяви съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов в декларация от трибуната на Народното събрание.

Не е добре, когато институции обявяват край на диалога, това е най-тъжното от вчерашния ден, коментира Веселинов и изрази надежда това да е някаква краткотрайна емоция.

Единството на българската нация е провъзгласен конституционен принцип, отбеляза той. По думите му мисълта за това единство, стремежът към него трябва да води и държавните мъже, когато осъществяват своите политически ходове. "Много лесно е да се изкушиш, че политиката е една шахматна дъска, на която се местят фигури и идеята е как да матираш противника", коментира Веселинов и отбеляза, че основното, което се случва, е под тази шахматна дъска - в народните маси.

"Тук много пъти беше повтаряна думата криза, но никой не потърси в себе си отговорността за кризите, които заедно изживяваме през тези три години", коментира още съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти". По думите му, лесно е да се правят реформи, когато има консенсус, друг е въпросът постижим ли е този консенсус в този състав. За съжаление, три години ние сме свидетели на ежедневна конфронтация, на невъзможност за постигане на консенсус, каза Веселинов и даде пример с консултациите в парламента миналата седмица относно гарантирането на валутната стабилност на страната и промените в Закона за хазарта.

Искрен Веселинов критикува опозицията и за негативното говорене. "Длъжни сме не да говорим за безнадежността, а да даваме надежда на хората", посочи той. Не може с риторика как всичко умира, всичко се проваля, всичко - край, ще свърши, ако не сме ние на власт, да печелим избори, коментира Веселинов. "Докато всичко умираше, според тази риторика, България бележеше приличен ръст от 3-4 процента, а заплатите растяха с по 10-12 процента", отбеляза той. По думите му, дали този ръст е бил усетен от хората, заливани с негативното говорене, е друг въпрос.

"Нека да имаме съзнание за отговорността, която ни е възложена от нашите избиратели, и да търсим решенията, а не войните - това е призивът на "Обединени патриоти", заяви Искрен Веселинов. "Не просто сме готови за диалог, готови сме да инициираме всеки диалог и всеки консенсус в името на България", декларира той.

Според "Воля-българските родолюбци" Румен Радев е президент на БСП и няма легитимността да критикува когото и да било, защото е президент на БСП, а не на всички българи. Това посочи в декларация от името на парламентарна група Веселин Марешки.

"Това е основният проблем на президента, че той е президент на БСП, а не на всички българи. Затова той няма легитимността, да излиза и да критикува когото и да било в тази държава, защото той е част от системата, която създава кризи, а не е част от решенията. Част от решенията можем да ги дадем ние от "Воля" - българските родолюбци", каза Марешки.

Той бе категоричен, че хората, които са направили най-големите кризи в България нямат право да създават сега "суматоха и опит за безредие".

"Всъщност, уважаеми колега Зарков, всъщност проблемът на България е, че има сравнително силна БСП - тя заглушава възможността за изява на истински алтернативни движения, алтернатива на целия преход - хора, които могат да предвиждат проблемите и да дават решения", посочи Марешки и заключи, че докато има сравнително силна БСП, винаги ще управлява ГЕРБ.

Марешки се съгласи с констатацията, че е необходимо национално съгласие за излизане от кризата. "В момента България е наистина в криза. Трябва да се търси съгласие и ние очакваме прагматични предложения за решения от всички страни", посочи лидерът на "Воля".

Веселин Марешки бе категоричен, че БСП нямат моралното право да говорят, при положение, че са част от системата, която 30 години не е направила необходимите реформи, така че България да се развива във вярната посока, да няма кризи, свързани с източване на язовири и внасяне на боклуци.