"Прегледах пресата - сблъсъци, войни, ние не воюваме с никого и никога не сме нарушили добрия тон, оставям на съвестта на всеки, който го прави", с тези думи в началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов отново коментира вчерашната реч на президента Румен Радев, с която свали доверието си от правителството.

Вчера лидерът на ГЕРБ заяви, че това е "пряка намеса в независимоста на властите, точно обратното на това, което винаги е говорил" държавният глава.

"Той не ни е избирал. Как ще свали нещо, което го няма. Откъде накъде ще се коментира по такъв начин едно управление. И днес социологическите агенции дават,че ГЕРБ е първа полтическа сила Той е на настроения малко. Явно, че проблемите, които има с прокуратурата, от които ние сме се дистанцирали, дори съм забранил да се говори", каза още Борисов.

Днес той коментира и други важни теми, като боклуците под магистрала "Струма", и нареди да бъдат открити хората, които ги складират.

"Пратил съм МВР, главен секретар по "Струма". Дал съм ценни указания, трябва да се приключи днеска", заяви премиерът.

Вчера експерти от РИОСВ-Перник посетиха площадката на фирма "Феникс-Дупница" ООД, за да връчат на собственика принудителна административна мярка за спиране дейностите по приемане и третиране на отпадъците, както и запечатване на съоръженията за преработка. Целта е да се изчистят терените, замърсени с отпадъци. Собственикът обаче не се е отзовал на поканата за връчване на акта, нито упълномощено лице, което да представлява фирмата.

Днес Борисов попита здравния министър Кирил Ананиев какви мерки се вземат за коронавируса.

"Вчера пуснахме информация за четиримата българи - трима от тях в Хасково, семейство и мъж, един във Варна. Показват отрицателни резултати на новия коронавирус, ще продължим да ги наблюдаваме до 14-дневния карантинен период. Днес се очаква и пробата за мъжа от Хасково. 1700 души, сред които 5-ма китайци преминаха вчера през Летище София. Поставени са под наблюдение. Две сдружения китайски в България сами организират посрещането на китайците в България и като минат през термокамерите, те ги посрещат с техен транспорт и ги завеждат до местоживеенето и си ги наблюдават 14 дни", отговори Ананиев.

"Разпоредил съм и МВР да ви оказват съдействие, те са доста китайски граждани, браво на тези две сдружения. С Китай имаме добри отношения, взимате всички мерки и дано бързо намерят лечение", каза премиерът.