ПГ на "ГЕРБ-СДС" внася в енергийната комисия проект на решение за сто процента компенсации на размера на увеличението на тока за организации, които не могат да си покрият сметките, защото не продават продукция, от обществена полза са и са на бюджетна издръжка, съобщи на брифинг в парламента Делян Добрев.

Става дума за църкви, джамии, ВиК сектора, транспорт, общини, болници. Парламентарната група ще внесе искане предложението да се разгледа на извънредно заседание в началото на следващата седмица и ще настоява още идната сряда да влезе и в пленарната зала.

Парите ще дойдат оттам, откъдето дойдоха за ЕРП, но право на управляващите е да решат откъде да ги вземат, посочи Добрев. Ще са необходими, по думите му, многократно по-малко средства, отколкото за компенсациите на ЕРП.

Ако беше покрита поне част от сметките за ток през декември м.г. на хлебопроизводителите, например, те нямаше да вдигнат цената на хляба с един лев, продължи депутатът. Начин да намалиш инфлацията е като дадеш компенсации за бизнеса, а безразборното харчене, предвидено в бюджета за тази година, ще доведе до още по-висока инфлация, подчерта той.

Радомир Чолаков алармира, че е реална опасността църквите, джамиите да затворят, защото не могат да си платят сметките, и припомни, че тази седмица енергийната комисия е отхвърлила предложението на ГЕРБ-СДС те да бъдат компенсирани.

Най-драматично е положението в лечебните заведения, най-вече - в общинските болници, отбеляза бившият здравен министър Костадин Ангелов. Увеличаването на цената на тока там води до неколкократно по-високи разходи, което означава, че близо половината от приходите ще отидат за ток, обясни той. По думите му, тъй като болниците не могат да увеличават цени, да променят стойностите на клиничните пътеки, те или трябва да спрат да плащат заплати на персонала, или да не купуват консумативи. Държавата отсъства, здравеопазването се неглижира, предстоят програмирани от правителството на Кирил Петков фалити на лечебни заведения, заяви бившият здравен министър.

Заради непосилно високите сметки за ток, има реална опасност от затваряне на домове за социални услуги, като, например за стари хора, предупреди Деница Сачева. Около 1300 са социалните услуги в страната, средното увеличение в номинална стойност на тока при тях е между пет и 10 хил. лв., което е непосилно, коментира тя.

Ексминистърът на образованието Красимир Велчев също алармира, че в системата няма буфер. При училищата и детските градини икономиите за допълнителни възнаграждения, за ремонт на спортни площадки, сега ще бъдат за покриване на сметките, посочи той.

Сходно е положението в транспорта, в общините, ВиК сектора, заявиха още представителите на ГЕРБ-СДС. Затова, по думите им, се налага да бъде приет предложеният от тях механизъм за компенсации.