Обсъждането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, по-известен като "законът за левчето на Борисов", отново вдигна напрежението между ГЕРБ и ПП в пленарната зала. Депутатите от двете партии водиха лют спор с взаимни обвинения в лобизъм в полза на "Лукойл".

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обвини вносителите, че така гарантират 50 стотинки от всеки литър да отидат в полза на рафинерията. Сабрутев дори вдигна две монети от по 50 стотинки, за да онагледи тезата си.

"Коя е коалицията "Лукойл? Това е всъщност със закон да гарантирате, че тези 50 ст. ще останат в "Лукойл", а останалите 50 ст. може да се върнат на потребителите. Левчето на Борисов не е левче", обвини Венко Сабрутев от трибуната. Той упрекна ГЕРБ и останалите в залата, че в същото време не са подкрепили продължаването на мярката от 25 стотинки за гориво.

"Днес е тъжен ден за България, денят, в който умря една легенда, легенда за левчето. Стана ясно, че Борисов не може да направи математиката, така че да върне левчето. Групата на ГЕРБ е заложник на измислените обещания на Борисов. Крайно време е този човек да се пенсионира", заяви съпартиецът му Искрен Митев.

Делян Добрев от ГЕРБ констатира, че от ПП най-сетне са си признали за съществуването на левчето.

"Толкова е просто, че все още имам надежда, че дори и г-н Сабрутев ще го разбере", отвърна Делян Добрев от ГЕРБ. "Самите "Лукойл" го казаха - да, ние печелим по един лев на литър. Всички в тази държава разбраха, че има левче. Продължавам да питам - къде е Асен Василев, защото той беше този, който лобира за "Лукойл", а българският шофьор ги плати тези надписани горива за 3 милиарда. Над 1000 лева от джоба на всеки български шофьор са излезли миналата година", заяви Добрев.

"И сега Сабрутев ми вика - ама вие искате да оставите 50 ст. Дайте направо да го национализираме "Лукойл"!. 50 ст. вземаме с този закон, а с другия закон за свръхпечалбата - вземаме други 33%. С този закон от 3 милиарда печалба на "Лукойл" ще вземем 70%, на тях им остават 900 млн., обясни Добрев. "Може ли да им вземем 100%? Сигурно може, но дайте направо да ги национализираме", каза още депутатът от ГЕРБ.

Скрийншот: Народно събрание, Фейсбук

"И ви го обясних преди малко. Натягате се, за да ви пишат на по-предно място в листата, а не на пето, г-н Сабрутев", заключи Добрев и пак попита къде е Асен Василев. 

"Вицепремиерът Асен Василев, който се крие днес цял ден, защото сигурно той лапа от левчето, и се влачи по корем пред ЕК, за да получи България дерогация, за да може "Лукойл" да купува евтин руски петрол и да печели милиарди", добави Добрев. 

"Тогавашният вицепремиер Асен Василев продължително и последователно защитаваше интереса на една 100% руска корпорация, и то когато започна война", съгласи се и Станислав Анастасов, който също попита къде се крие Василев. "3 милиарда лева е щетата за българския фиск и българските граждани", добави и той. "Искам да попитам г-н Сабрутев как ще коментира изказването на Кирил Петков от миналата година - "ние разбрахме, че корупцията и руското влияние у нас са едно и също нещо".

Сабрутев констатира, че е налице пълна подкрепа от ДПС за лобисткия закон. "Защо 12 години данъците на "Лукойл" бяха изнасяни в Швейцария?", попита депутатът от ПП. Той изрази почуда защо от спестените от "Лукойл" средства ще се предоставят карти за транспорт. "Над 90% от средствата ще отидат за горива с ваучери", поясни Добрев, като допълни, че решението за мерките за компенсация на хората от платените пари от рафинерията по този закон ще вземе правителството. 

От ДПС и ГЕРБ са категорични, че ПП бранят интереса на руска компания пред този на българските граждани.

"Ако е по идеологически причини, трябва да им признаем, че няма по-проруска партия от ПП в българския парламент", установи Делян Добрев, като отбеляза: "Обичат режима на Путин, или получават милиардите? Това са двете опции, няма друга защо го правят".

"Аз съм сигурен, че имат 2-3 милиарда причини, за да защитават режима на Путин", коментира по адрес на ПП Станислав Анастасов от ДПС. 

Снимка: Булфото