ГЕРБ и Обединени патриоти се съберат днес на Коалиционен съвет, за да изберат кой ще е кандидатът за нов министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов, който беше задържан и обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Новият член на правителството ще бъде номиниран от ВМРО, както и Ненов, който подаде оставка след ареста си.

Неофициално се обсъждат три имена. Първоначално беше лансирано това на съпредседателя на Парламентарната група на патриотите Искрен Веселинов, който оглавява и комисията по регионална политика в парламента. Твърди се обаче, че от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов предпочитат той да остане в парламента, където активно движи нейните законопроекти. Освен това на негово място би влязъл човек от отцепилите се от малката коалиция "Атака", след като лидерът й Волен Сидеров напусна Народното събрание и стана общински съветник. Въпросният депутат - Любомир Владимиров, ще трябва да се закълне като член на "Обединени патриоти", но след това ще трябва да напусне групата и отново да стане независим, както сега, което означава, е тя би намаляла с един човек - до 20 души, пише в. "24 часа".

Затова на преден план излиза името на депутата Емил Димитров-, известен като Ревизоро, който ръководи Комисията за наблюдение на приходните агенции. Лично премиерът Бойко Борисов е изказвал по различни поводи одобрението си към него. Бившият шеф на митниците по времето на кабинета "Сакскобургготски", който е от гражданска квота в листите на ВМРО, е сред депутатите балансьори между партньорите в голямата коалиция. Нерядко той дори е вносител на законодателни промени, които първоначално лансира ГЕРБ. С подкрепата на министър-председателя и с опита си от различни институции той ще се справи с тежкото положение в министерството, смятат колегите му.

Третото обсъждано име е на сегашния заместник-министър на околната среда и водите Николай Кънчев, който обаче отговаря за управлението на отпадъците, където междувременно също тече проверка заради скандала с боклуците от Италия. Той имал и лични причини да не желае поста, твърдят запознати с преговорите.

Очаква се гласуването в парламента за избора на нов министър да се проведе в сряда.

Самият Нено Димов все още е в ареста. Защита му обжалва и се очаква решението на по-горната инстанция ще го освободи ли с по-лека мярка за неотклонение. Според прокуратурата като екоминистър той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки спадащото ниво на водата в язовир "Студена". Защитата обаче заяви, че той просто е полагал подпис под мнението на редица експерти.