ГЕРБ и Обединени патриоти апелираха на извънреден брифинг в парламента колегите си от БСП и ДПС да се регистрират в зала, за да може да се приемат промените в бюджета, които са на дневен ред тази седмица в парламента и с които ще се отпуснат пари за лекари, полицаи и детски надбавки.

Брифингът е следствие на проваленото парламентарно заседание, тъй като депутатите не успяха да съберат необходимия кворум, за да започнат работа.

От седмици народните представители от БСП и ДПС не се регистрират сутрин и влизат в пленарното заседание, едва след като мнозинството в парламента е осигурило кворума.

"Когато лидерът на БСП (б.а Корнелия Нинова) е в болница, както и други български граждани, разчитахме на отговорност и солидарност, това е политическа отговорност, а не търсене на дивиденти, на дребна политическа цел, която може да се окаже сега спешна", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. "Не може да твърдиш, че заседанията са само при необходимост и сега да демонстрираш друго поведение", категорична бе тя.

По думите й, политическите партии трябва да излъчват послания на българския народ, като да дадат на нацията знак, че сме изправени пред пандемия.

Дариткова коментира, че тази седмица трябва да се гласуват данъчните закони, които са неотменна част от бюджета и е изключително важно да се гарантира финансова стабилност на системите, които дават гаранции за социална сигурност, за справяне с последствията от икономическата криза, здравно обслужване.

"Такова поведение не прави чест и не може да бъде определено като нормално политическо поведение на политици, които имат претенции да управляват след редовните избори", смята още председателят на ПГ на ГЕРБ. Тя апелира отговорно народните представители да бъдат солидарни и дадат възможност парламентът да работи в интерес на българските граждани.

От името на ВМРО депутатът Искрен Веселинов каза: "Имаме общ враг и това е пандемията, трябва да дадем на българските граждани отговорност".

"Надяваме са да това да е последният случай, в който БСП и ДПС демонстрират безотговорно поведение. В техните редици не вярваха във вируса, ходеха без маски. Ако са българи и мислят за обществото, да се върнат в зала и да осигурят приемане на държавния бюджет, както Нинова бе дала заявка. Нека са последователни", каза Веселинов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе още по-краен в критиката си.

"Днешният ден е на поврат, водораздел, ден в който не трябва да има заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата и коя не носи, а съществува благодарение на дефектната повърхностна политика по времето на Следосвобожденска България", каза той. По думите му, с тези действия "ДПС и БСП са показали окончателния си вид и истинското си политическо лице на лицемерни политици".

"Ако досега се намираше оправдание за отсъствие в зала, за повърхностно заяждане, без аргументи и ако това би могло да бъде опит за намиране на собствено място, сега когато се гледат данъчни закони, такова поведение е безотговорно от човешка гледна точка", каза Симеонов.

"Пир по време на чума, те сега тържествуват и ликуват горе в техните стаи, но днешният ден ще помогне да прогледнат и слепите избиратели", коментира той.

От брифинга стана ясно, че в Обединени патриоти има трима депутати с положителен тест за коронавирус, като единият е в тежко състояние.

ГЕРБ пък са с двама карантинирани. "Конституцията на България не позволява дистанционно провеждане на пленарни заседания", каза обаче Дариткова.

Парламентът е изчерпан и днес видяхме още едно доказателство за това, коментира заместник-председателят на Народното събрание от "БСП за България" Кристиан Вигенин на брифинг във връзка с проваленото заради липса на кворум пленарно заседание. По думите му, случилото се днес е още едно доказателство за неспособността на това мнозинство да гарантира нормалната работа на парламента и адекватното управление на страната.

Не разбираме тона, който се държи към нас, и обвиненията, които бяха отправени от ПГ на ГЕРБ и от ПГ на "Обединени патриоти", посочи депутатът от "БСП за България". Нашата позиция за неучастие в регистрацията не е нова, ние сме последователни, това е принципна позиция, която нямаме намерение да променим, заяви той.

Обвиненията, че БСП е безотговорна, са най-малкото неадекватни към днешна дата, тъй като неведнъж предупреждавахме, че тази агония трябва да приключи, и за нас безотговорно би било, ако участваме в поддържането на тази агония, каза Кристиан Вигенин. Няма да участваме в регистрацията, когато стигне въпросът до приемането на бюджета, ако стигнем до тази ситуация, ще чуете нашата позиция и по бюджета, но съучастници в тази агония БСП и нейната ПГ няма да бъдем, заяви още веднъж той.

Вигенин отбеляза, че по въпросите на пандемията са били коректни от самото начало - от пролетта до днес. В дневния ред на Народното събрание и тази седмица няма абсолютно нищо, свързано с решаването на проблемите, свързани с пандемията, посочи Вигенин. "За пореден път, като започнем от точка първа, виждаме един груб лобизъм, сякаш има едно усещане у мнозинството, че времето изтича и трябва всички лобистки закони да минат възможно най-бързо", коментира той.

На въпрос колко депутати от левицата се лекуват от COVID-19, Вигенин каза, че, за разлика от управляващите, коректно обявяват в социалните мрежи и със съобщения на пресцентъра, когато има такива случаи. Фокусът на вниманието беше насочен към нашата парламентарна група, именно заради нашия открит подход, смята той.