Първото за седмицата пленарно заседание на парламента се провали, тъй като депутатите не успяха да съберат необходимия кворум, за да започнат работа.

В 9 ч. се регистрираха 119 народни представители, а за да стартира заседанието в залата трябва да бъдат 121.

Вторият опит за регистрация бе в 9.15. Обаче и тогава не се събраха повече депутати, за да започне работа законодателният орган.

"Днес няма да има заседание", констатира председателката Цвета Краянчева и обяви, че депутатите ще заседават утре.

От седмици народните представители от БСП и ДПС не се регистрират сутрин и влизат в пленарното заседание, едва след като мнозинството в парламента е осигурило кворума.

"Колеги от БСП, не надничайте през вратата!", направи забележка днес Караянчева по време на втория опит за регистрация, предаде Дарик.

Парламентът трябваше да гласува промени в Закона за храните, с които се забранява продажбата на заблуждаващи търговски наименования за минералната вода.

Предложението е на депутатите от парламентарната група на ОП и са във връзка с новоприетия Закон за храните, както и официално писмо на Европейската комисия, в което се казва, че българското законодателство, което урежда взаимоотношенията, свързани с минерални и изворни води не съответства от приетия от ЕС правна рамка.

ЕК напомня, че целта на директивата е да елиминира различията в законодателствата и да предпази потребителите от въвеждането в заблуждение и да осигури честна търговия, като дава на България тримесечен срок да предприеме нужните мерки за привеждане на нашето законодателство в съответствие с европейската правна рамка.

Депутатите трябваше да гласуват и окончателните промени в Закона за закрила на детето, който вече добавя към регламентираната забрана в закона за продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца, да се добави и забраната за употреба от деца на този тип продукти.