ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде. Новината обяви председателят на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в парламента.

Утре изтича последният срок за номинации. По-рано от "Воля" номинираха Симеон Найденов. На 6 ноември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган.

Важно е борбата с корупцията да бъде успешна.Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори, изтъкна като аргумент Дариткова. За нас е много важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото засяга както интересите на българските граждани, така и на страната, и защото смятаме, че създаването на икономическа стабилност и среда, която е освободена от корупция, привлича инвеститори, мотивира решението на двете управляващи политически сили Дариткова. Днес, по думите й, фактите говорели в тази посока - преките чуждестранни инвестиции през първите девет месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти и са около 714,5 млн. евро.

Самият Цацаров също бе в парламента по-рано днес, той влезе в стаята на групата на ГЕРБ, но не застана на трибунката за брифинга.

Предложението не е спонтанен, а дълъг процес. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме, каза Емил Димитров от Обединени патриоти. Трябваше да е човек, който малко или много да е "синя каска", да не е обвързан с нито една политическа сила. Това, че сме се обединили около една професионална кандидатура, не го прави политическа кандидатура, подчерта той. ГЕРБ и ОП са предложили действащия главен прокурор, защото били убедени, че ще може да се справи с изпълнението на задълженията си. Цацаров отговаря на изискването за десет години юридически стаж, разбира естеството на длъжността, която ще заеме, допълни аргументите за предложението Димитров. Според него много хора са притеснени от екипа Иван Гешев - главен прокурор, и Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ.

Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена, обясни и Явор Нотев от "Атака".

Според него Сотир Цацаров има нагласата и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Нотев посочи, че има проблеми в работата на антикорупционния rя орган и те могат да бъдат преодолени със задълбочени юридически знания, опит и решителност,каквито действащият обвинител номер едно е показал. Оставя прокуратурата уредена и неопетнена, допълни депутатът.

Дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите. Много добре съзнава колко е важно хората да имат доверие в институциите, аргументира се и бившия вътрешен министър Валентин Радев. Убеден съм, че той е човека за това място.

За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок. Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове "за". В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.