ПГ "Воля - Българските Родолюбци" предлага на Народното събрание да избере Симеон Найденов за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Номинацията за нов председател бе направена ден преди изтичането на срока.

Депутатите коментираха, че издигайки тази кандидатура, се водят от принципа, че за всеки важен пост като този трябва да има възможност за избор и конкуренция на личности.

"Квалификацията и професионалният път на Найденов по безспорен начин доказват, че с богатия си опит и лични качества той може да допринесе за постигането на по-добри резултати при противодействието на корупцията", коментираха от Воля.

"Найденов е роден през 1951 г. в село Белоградец, област Варна. Има над 35 години юридически стаж, заемал е длъжности, изискващи взимането на отговорни и бързи решения, както за предотвратяването на престъпления, така и за разкриването на такива. Завършил е юридическото си образование в Москва, а професионалната му кариера стартира в структурите на МВР във Варна. През 1998 г. е вписан като адвокат в Адвокатска колегия. От 2017 г. е народен представител в 44-то Народно събрание от политическа партия Воля. Член на Комисията по правни въпроси и на Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика", уточняват от там.

"Посочените факти ни дават основание да считаме, че предложеният кандидат напълно отговаря на изискванията на чл. 8, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Притежаваните от Симеон Найденов безспорни високи професионални и нравствени качества, висше юридическо образование и дългогодишен юридически стаж, са сериозни аргументи да бъде предложен за заемането на висшата публична длъжност - председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество", пише в мотивите на предложението на Воля.

Комисията остана без председател, след като Пламен Георгиев подаде оставка. Депутатите дадоха ход на процедурата за негов заместник на 6 ноември. Миналата седмица за нов шеф на Антикорупционната комисия в медии се завъртя името на Сотир Цацаров. Мандатът му като главен прокурор изтича през януари догодина, а ВСС препотвърди избора си следващият обвинител номер 1 да бъде Иван Гешев. Очаква се ходът на държавния глава Румен Радев по процедурата.