ГЕРБ заяви категорично, че няма да допусне отстраняването на своя съпартиец Емил Христов от поста зам.-председател на парламента. Оставката му беше поискана от БСП заради недопуснати в сградата протестиращи в защита на хората с увреждания

В официална позиция на управляващата партия се казва:

"Ние, от ПГ на ГЕРБ, категорично няма да участваме в поредния измислен скандал на БСП. Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов вече се извини за неудобството, което бе причинено на майките на децата с увреждания миналата седмица, и категорично опроверга спекулациите на опозицията, че умишлено не ги е допуснал в парламента.

Зад целия този грозен сценарий на БСП стои желанието им да изместят фокуса от успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС и на премиера Бойко Борисов. Тъй като не могат да предложат реална алтернатива, от БСП прегърнаха подхода с измислянето на скандали като единствена възможност да попаднат в новините.

Осъзнавайки всичко това, от ПГ на ГЕРБ категорично няма да се поддадем на провокацията. Ние заставаме твърдо зад Емил Христов и той няма да подава оставка".

По-рано днес от левицата съобщиха, че утре ще внесат официално искане за оставката на Емил Христов.

"Не може това цинично и безсърдечно поведение да бъде толерирано, с каквито и извинения да бъде направено, било то и от парламентарната трибуна", обяви социалистът Георги Свиленски (БСП), според когото било "мъжко поведение" Христов сам да си даде оставката.

Още миналата седмица обаче депутатът от ГЕРБ поднесе извинения и обясни, че не е бил информиран, че въпросните хора имат разрешение да влязат в НС.

"Извинявам се на всички българи, които поставихме в една ситуация да се питат кое е истината. Истината е това, което ви казвам - аз не бях този, който пръв спря гражданите. И на мен не ми беше дадена възможност да разговарям с тях. Разпространена е фалшива информация".

В началото на годината загуби своя представил в ръководството на парламента, след като мнозинството гласува оставката на Валери Жаблянов. Причината беше неговото скандално мнение за, че Народния съд, който е издавал смъртни присъди без дело, е бил необходим.