"БСП Техноимпекс и тяхното говорене по тази тема нямат абсолютно никакво значение, а причината е, че това са хора и партия, които организираха модел на управление, наречен от медиите "батко и братко", при който директор на агенцията за пътна инфраструктура раздаваше обществени поръчки на брат си", изтъкна Биков. Заради това бяха спрени европейски пари, и автомагистрала "Тракия" и строителството й се проточиха във времето, а за това никой не пое политическа отговорност, коментира депутатът от ГЕРБ.

По-рано от БСП поискаха оставката на цялото правителство, като определиха това като "единствения изход" от политическата криза в момента - възникнала днес, след като "възлови министри от правителството на стабилността си отиват".

ГЕРБ често атакува БСП и конкретно лидера й Корнелия Нинова заради приватизацията на "Техноимпекс" през 1998 г. Нинова, която по време на сделката е зам.-министър на икономиката, пък отговаря, че ДАНС са се занимавали с приватизационната сделка веднага след избирането й за председател на партията и са казали, че няма престъпление, няма неизгодна сделка и няма ощетяване на държавата. Министерството било спазило необходимите процедури.

Днес Тома Биков спомена и името на Марио Николов, за което, по думите му, отново никой не е поел политическа отговорност.

През 2017 г. Марио Николов и подсъдимите с него бяха оправдани по две дела, съответно изпиране и източване на средства по програма САПАРД.

Биков отбеляза, че никой не е поел политическата отговорност и за спирането на европейските средства при управления на социалистите.

Той заяви, че не приемат Кирил Добрев да говори за корупция. Ако той продължи да говори за корупция, следващият, който трябва да говори за организирана престъпност, вероятно трябва да е Димитър Желязков-Очите. Никой не пое политическа отговорност за скандала с Очите и арестувания общински съветник Бенчо Бенчев, каза още Биков. Той допълни, че все още чакат отговор на въпроса кой предложи Бенчо Бенчев за зам.-председател на Общинския съвет в Бургас и по какви причини.

Разбираме акта на тримата министри на ГЕРБ, които подадоха оставки, и го разбираме като ефективно носене на политическа отговорност за една голяма трагедия, коментира депутатът. Той допълни, че тези хора нямат персонална вина за случилото се, но в политиката действието на политическата отговорност е подаването на оставка.

Биков каза още, че очакват от тук нататък на всички нива надолу да бъде понесена съдебна и наказателна отговорност за случилото се. Всичко е в ръцете на съдебната система и се надяваме тя да отговори на всички тези очаквания към нея.

По отношение на искането на оставка на цялото правителство депутатът каза, че е едно правителството да подаде оставка, второ - БСП да спечели изборите, трето - да управлява, и четвърто - да се задържи на власт. Той допълни, че за тях властта не е самоцел, но няма да си позволят авантюрата да хвърлят българското общество в хаос и безпътица. Ако БСП внесе вот на недоверие, ние ще го отхвърлим, обобщи депутатът.