Подготвеният сценарий, за който Бойко Борисов говори, е само в главата му. Това каза заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски по време на пресконференция в централата на партията.

По-рано премиерът алармира за конспиративен сценарий с роми за неделния вот в София. Няколко групи роми ще бъдат снимани как отиват под строй да гласуват за Фандъкова и това ще бъде качено в мрежите. Знам ги тези хора. Но те друго не могат да измислят", обясни премиерът.

Свиленски подчерта, че 100 000 българи са се отрекли от Борисов:  "Поводът е предстоящият втори тур на местните избори и подготовката за някакъв сценарий, който е вероятно само в главата на г-н Борисов. Ще се опитаме да обясним този сценарий, който той си мисли, че някой тук в БСП се опитва да му подготвя. От сутрешното участие на г-н Борисов в телевизията стана ясно, че за него изборите са приключили, че за него изборите приключват на първи тур и за втори тур няма отношение. 100 000 българи са се отрекли от г-н Борисов и неговата политика за четирите години на местната власт."

"В същото време кандидатите на БСП имат 100 000 гласа повече и каниддатите за общински съветници около 50 хил. гласа повече. Политиката и намеренията за политика от БСП са припознати от 150 хил. души повече в сравнение с 2015 г.", поясни Свиленски.

"Прави интересен коментар г-н Борисов относно така наречените цигански секции. Станаха известни всички интерпретации през тази седмица относно вота в тях, сме направили представителна извадка в 100 ромски секции в цялата страна, където ясно се вижда, че в 81 % от тях печели ПП ГЕРБ", допълни още Свиленски. По думите му 19 % са за всички останали участници в изборите.

"Ако г-н Борисов обвинява и казва, че братя Галеви са помогнали на Мая Манолова като са купували гласове за Йорданка Фандъкова, за да може Мая Манолова да каже, че Фандъкова е кмет с цигански гласове, то кой купува гласове в Силистра, в Пазарджик - Септември", попита още Свиленски.

Според него друг феномен на тези избори са недействителните бюлетини. "В избирателните кутии бяха намерени 600 хил. недействителни бюлетини", заяви Свиленски. "Изводът, който тук правим и ще предложим и предлагаме непрекъснато. Решението на този въпрос е машинното гласуване", подчерта още заместник-председателят на ПГ на БСП.

Свиленски зададе въпрос на лидера на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов. "Относно контролирания вот. Провел ли е разговори с водещи бизнесмени, върху които да оказва натиск за подкрепа на кандидати на ГЕРБ. Ако не е провел такъв разговор, то на какво се дължи подкрепата на г-н Ковачки в Перник за г-жа Вяра Церовска?", уточни още Свиленски. Той посочи, че в полицията са привиквани отпаднали кандидати от надпреварата.

"Докога МВР ще се намесва в изборния процес. Прави впечатление, че МВР мачка най-силно и сериозно и загрижено именно преди балотажите в местните избори. Между другото извод, който може да направим е, че там където се е намесило на първи тур, тези кандидати печелят от първи тур. Т.е. не знам колко е умела тази намеса и какво цели", допълни още Свиленски.

В коментар на думите на премиера, че "човек с Б." му е предложил да спечели изборите в София още на първи тур срещу 3 млн. лева, той посъветва Борисов веднага да отиде да подаде сигнал, където трябва, а не да говори по телевизията.

"Решението на всички тези въпроси не е в институциите, решението е във всички нас, във всеки един български гражданин. Решението е в масово излизане и гласуване. Всеки един глас, даден в деня на изборите неутрализира един купен, един контролиран глас, един глас, даден под заплаха. Призивът ни е към всички български граждани - излезте и гласувайте, гласувайте за промяната", уточни още Свиленски.

Снимка: БСП

"София не прави изключение от начина, по който се проведоха изборите в цялата страна, имайки предвид гласуването в ромските квартали в града. Съотношението на гласовете между БСП и ГЕРБ в ромските секции е фрапиращо. В Слатина над 2000 за ГЕРБ и около 240 за БСП, Красна поляна - 2400 срещу 280, Люлин 700 на 200 гласа", каза председателят на ГС на БСП - София Калоян Паргов.

Той коментира, че ако се върнем назад към други избори, ще видим по-нормално разпределен вот, когато липсва натиск върху гласоподавателите. Паргов каза още, че прави впечатление, че невалидните бюлетини са превърнати във важен инструмент за манипулиране на избори. "Отговорно твърдя, че те са толкова много не заради неграмотност на българския избирател, а заради целенасочен акт за допълнителна манипулация и изкривяване на вота", добави председателят на столичните социалисти. Паргов добави, че в София 5% от гласовете за БСП или 23 000 бюлетини са невалидни. Той заяви, че ако нямаше толкова много невалидни бюлетини, конфигурацията в Столичния общински съвет и в столичните райони щеше да е различна. Паргов бе категоричен, че ако машинното гласуване вече беше факт, голяма част от манипулациите нямаше да бъдат възможни.

"В неделя ни предстои важен избор между статуквото и промяната за една различна перспектива не само за София, но и за много други общини", каза още Калоян Паргов във връзка с предстоящия втори тур на изборите. Той коментира, че тук не става въпрос само за битка между ляво и дясно, а между нормалното и доброто, от което софиянци имат нужда и фалшивото, зад което стоят манипулатори. "Считам, че носителят на промяната в София са Мая Манолова и всички наши кандидати за кметове на столичните райони", добави Паргов. Той заяви, че кандидатите на БСП гарантират по-добро управление, защото знаят и са доказали, че това означава да бъдеш отговорен за своите действия. "Столичани искаме кмет, който може да управлява и е доказал човечността си и готовността за грижа към хората. Затова призовавам всички мои съграждани да гласуват за Мая Манолова и всички, достигнали до балотаж с ГЕРБ, кандидати за районни кметове. Така вие ще подкрепите промяната, която ще донесе на всички столичани и на София нова перспектива за развитие", заключи Калоян Паргов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.