Постът стана причина за задочен спор между Георги Първанов и военния министър Аню Ангелов. На заседанието си преди две седмици кабинетът предложи на държавния глава да назначи за шеф на служба "Военна информация" комодор Валентин Гагашев. Първанов обаче отказа и заяви, че не е спазена процедурата за предварително съгласуване на кандидата.

Оказа се, че в днешния брой на "Държавен вестник" е публикуван само указ за освобождаването на началника на "Военна информация" ген. Пламен Студенков от 1 септември, но не и за назначаване на негов приемник, съобщи "Дневник".
Според Конституцията президентът назначава шефа на службата по предложение на правителството. Той обаче няма задължение да приеме кандидатурата на кабинета, както и не е обвързан със законов срок, в който да бъде направено назначението.

Временно изпълняващ длъжността началник на службата е досегашният заместник на ген. Студенков - ген. Детелин Мажгуров. По неофициална информация Студенков предлага за свой наследник другия от заместниците си - полк. Венцислав Истатков, за когото се твърди, че има подкрепата на Първанов.

В интервю пред в. "24 часа" той вече обяви, че един от заместниците на службата, без да посочва името му, е "много добър разузнавач, бил на тежка отговорна мисия в труден момент". Според Първанов, комодор Гагашев е "много подготвен в професионално отношение висш военен" и затова е подкрепил предложението той да бъде заместник на Съвместното оперативно командване. Президентът обаче настоява, че той не е подходящ за поста на военното разузнаване.

По време на спора премиерът Бойко Борисов подкрепи военния министър.
В последните дни обаче, той и Първанов си размениха чрез медиите взаимни похвали, а президентът дори обяви, че вече се разбирали и се чували често, което беше изтълкувано като затопляне на обтегнатите им отношения.
Въпреки това, по всички личи, че президентът не смята да отстъпи за комодор Гагашев.