Мисля, че не бива да нарушаваме тази конституционна схема, заложена в прехода. Тя е работеща, добави още държавният глава, които бе в старата столица за среща с участниците в летния семинар „Съхрани българското" на историческия хълм Трапезица.
„Ние имаме европейска конституция и още веднъж искам да заявя своята позиция: аз ще участвам в този дебат за Велико народно събрание, за промени в Конституцията, възможно най-аргументирано. Чисто политически погледнато смятам, че в условия на криза да се занимаваме с Велико народно събрание е пилеене на политически управленски ресурс, който ще ни е необходим за антикризисните мерки, които трябва да бъдат предприети в близките дни и седмици, за да можем в следващата година-две да ограничим кризата и да започнем да я преодоляваме".
Първанов припомни, че многократно е заявявал, че е за запазването на парламентарния характер на републиката, но са възможни корекции в президентските правомощия: „Обосновал съм какво точно може да се промени - правото на президента директно да свиква референдум, преодоляването на президентското вето - да става с по-висок процент депутатски гласове, може би правото на законодателна инициатива, но толкова".
По-рано днес бившият президент Желю Желев заяви, че България трябва да смени политическия модел чрез Велико народно събрание и да премине към европейски тип президентска република.
Георги Първанов заяви още, че приема идеята на премиера Бойко Борисов да бъдат качени в специална страница в интернет досиетата на агентите на бившата Държавна сигурност. Той каза, че винаги е апелирал всичко да се огласи, за да може всеки да си прави изводите за това кой в каква степен е бил полезен на държавата или пък е изпълнявал някякви други функции. Държавният глава обаче заяви, че не иска покрай това да се разгръщат нови лустрационни кампании.
"Аз отклонявам категорично идеята за нова лустрационна вълна, след като имахме преди време един закон "Панев" и други печално завършили опити за лустрация", коментира той пред журналисти във Велико Търново. Президентът определи такива кампании като ,,водене на класова борба с нов знак 20 години след началото на прехода,, и ги оцени като излишна за България битка в условията на криза. Той подчерта, че в условията на криза ни е необходима консолидация на обществото, а не търсене на нови разделителни линии".