По повод навършването на 30 години от официалното отваряне на границата на Унгария с Австрия народният представител Георги Марков представи в парламента книгата си "Феноменът Виктор Орбан".

Книгата обхваща политическата дейност на Орбан от 16 юни 1989 г. до 20 август 2019 г.

Тя се отнася за един действащ министър-председател на страна-член на ЕС и приятелска страна, обясни при представянето авторът.

По думите му, българският парламент е може би единственият в Европа, който отбелязва трийсетгодишнината, която се навърши вчера, от падането на първата тухла от Берлинската стена. Това беше 11 септември, когато Унгария широко отвори границата си, хиляди източногерманци с трабанти, с деца, с писъци и радост минаха желязната завеса, където ги чакаха техните роднини от Западна Германия, припомни историческите факти Марков.

Той обясни, че е дал заглавие на книгата "Феноменът Виктор Орбан", защото според него е феноменално да участваш в дисидентските години в антикомунистическото движение 1988-1989 г. и 30 години по-късно да си непрекъснато избиран за народен представител и четири пъти за премиер, като през 1998-2002 г. е станал най-младият премиер на Унгария.

Марков направи обзор на социалната и икономическа политика, провеждана от Виктор Орбан, както и на позицията му по отношение на мигрантите.

Виктор Орбан е човекът, който през 1989 г. публично призова съветските танкове да напуснат Унгария. През 2015 г. той бе човекът, изградил ограда на границата срещу ислямизацията на Европа, каза Марков.

В Европейския съюз няма друг държавник, който да е с ярко антикомунистическо минало и да е ярък защитник на християнска Европа. За 10 години три поредни мандата е избиран за министър-председател с по две трети от гласовете на избирателите, а за 30 години - за народен представител.

Орбан направи чудеса в социалната политика. Намали с 25% режийните на гражданите; даде 33 000 евро за трето дете и 6 години отпуск по майчинство. Страната се сдоби с 1 милион нови унгарски граждани и той я направи едно от най-сигурните места за живеене в Европа. Постигна невероятен ръст в икономиката. Днес в Унгария са Mercedes, Audi, Opel, Suzuki и BMW.

Министър-председателят проведе изключителна политика в областта на спорта, както и за приобщаване на петте милиона унгарци, които живеят зад граница.

При Виктор Орбан Унгария няма шеф, коментира още Марков.

На представянето на книгата в парламента имаше депутати от всички парламентарни групи, начело с председателя Цвета Караянчева. Георги Марков специално поздрави колегите си от БСП, които уважиха церемонията.

Снимка: Фейсбук