"Не е нужно човек да е почитател на световната конспирация, за да види връзката между събитията в последно време в страната. Атентатът срещу Ахмед Доган не знам кой го организира. Но нека да си представим, какво щеше да стане, ако не беше извършен от етнически турчин", коментира Соколов. Последва стрелбата срещу Златко Баретата – много добре подготвен акт. Покриха се нещата, не стана ясно кой е наемател на това таванско помещение в административна сграда с адвокатски кантори. Досието "Буда" беше един пряк компромат срещу правителството, срещу премиера. Привидно, както и протестите, не би трябвало директно да повлиаят, твърди Соколов.

Несъмнено зад тълпата протестиращи стоят руските геополитически интереси, с добра логистична подкрепа. Какво означава, че един от организаторите на протестиращите, е председател на русофилите в България? Това означава путинизация, коментира Соколов.

"Случайно ли е, че в най-студения зимен месец, когато по принцип консумацията на електроенергия е най-висока, излязоха едни сметки вместо за 30, за 40 дни, и хората тръгнаха основателно да протестират. И така се извъртяха нещата, че от първоначалния справедлив протест нищо не остана", каза Соколов, цитиран от tv7.bg. Тези хора бяха употребени с абсолютно неизпълними искания, които само нагнетяват обстановката да вървим към анархия, смята бившият председател на парламента. Той призова мнозинството от ГЕРБ да гласува час по-скоро окончателното спиране на проекта АЕЦ "Белене" преди да се разпусне парламентът.

Протестите приличат на движение на летяща чиния, образно се изрази журналистът Георги Коритаров. Това е в зоната на научната фантастика, защото реализацията на очакванията на протестиращите ще бъде същата като вероятността да се види кацането на летяща чиния, обясни той. "Ваденето” на правителството прилича на ваденето на зъб. Когато отидете при стоматолог с много тежък проблем, трябва да ви се отстрани зъб и знаете как хирургът започва да се върти около вас, за да извади зъба. Така и правителството беше махнато – като се опитаха да го "разклатят" от всички посоки", коментира журналистът.

Беше цитирана статия от руски вестник, в която се посочва, че без АЕЦ "Белене" правителството пада. Сценарият е зловещо-гениален, коментира Коритаров. Днес, когато енергетиката е ключов инструмент да се прокарва руската политика, нали не е далеч от ума, че руските служби са особено активни, сподели възгледите си Коритаров.

Според него ГЕРБ не са успели да противодействат на планирания развой на събитията отвън.

Наблюдава се в момента един политически триумф на невежествето, коментира Коритаров и добави, че протестиращите не могат да излязат със своите искания, те не познават политическата система, нито конституцията.

"Не бе обсъден и друг въпрос - конституционен ли беше референдумът по една тема, която е в правомощията само на изпълнителната власт. След време, ако това бъде атакувано пред съда, само ще се докаже колко зловещо гениален бе сценарият, маскиран като всенароден гняв", каза Георги Коритаров.