"Същността и идентичността на Конституцията няма да се променят, защото предложенията, които се правят досега, са свързани с укрепването на парламентарната демокрация. Няма идеи за президентска република". Това заяви по Нова преподавателят по конституционно право, бивш служебен премиер, проф. Георги Близнашки във връзка с предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията.

"От тази гледна точка, това, което направи премиерът, е много силен политически ход, защото принуди всички, които по време на протестите повдигнаха темата за Велико народно събрание и нова Конституция да се определят кой за какво се бори", каза още той.

Проф. Близнашки смята за безспорно това, че ние имаме най-добрата Конституция в Централна и Източна Европа.

"Създаде се обаче нова принципна политическа ситуация. Едно е да се иска оставката на правителството, съвсем друго е да се иска оставката на главния прокурор. Според мен няма друго решение освен да се мисли за Велико народно събрание", коментира проф. Близнашки.

"Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се обсъди и въпросът за променяне на начина на избиране на президента на Република България. Мисля, че преди 30 години направихме стратегическа грешка. Трябва да се премине към избирането му от Народното събрание, защото прекият избор даде възможност доста случайни хора да влязат във властта", смята той.

"Трябва за президенти да се избират хора с голям политически опит, които няма да се противопоставят на принципите на конституционната демокрация", изтъкна Георги Близнашки.