Външната министърка Теодора Генчовска коментира факта, че Германия и Италия, две от най-силните икономики в ЕС, ще изпълнят руските условия и ще продължат да плащат за газ.

"Решенията на Германия и Италия са техни решения, но нали все пак говорим за някаква солидарност в ЕС", коментира българският външен министър пред bTV.

Вчера стана ясно, че двете страни са уведомили компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва. Според Ройтерс решенията са били взети в тясна координация с ЕК.

В същото време България, Полша и Финландия бяха първите, които отказаха да плащат за руския газ през сметки в "Газпромбанк".

"България се държи като достоен член на ЕС, спазващ всички приети пакети санкции", потвърди Генчовска.

По думите й "това ни дава възможност да търсим алтернативи за газ и нефт и прекратяване на зависимостта от Русия".

Тя не подмина и темата с евроинтеграцията на Република Северна Македония.

"България има ясна и силна позиция за Северна Македония, която остава непроменена. Решението за свикване на КСНС е изцяло в ръцете на президента", каза дипломат №1.

Припомняме, че преди няколко месеца такъв КСНС вече се проведе при президента, на който бе препотвърдена българската позиция за Северна Македония и условията да й дадем зелена светлина.

Външният министър обясни, че с нея не са водени задкулисни разговори за вдигане на ветото.

"Чуваме само искаме да вдигнете ветото, а не виждам никакви конкретни действия от тяхна страна. Ние не се пазарим - зад кулиси, пред кулиси, не се пазарим", категорична беше Генчовска.