Българската позиция относно европейската интеграция на Република Северна Македония остава непроменена, съобщиха от Външно министерство във връзка с появила се невярна информация в медиите.

България продължава да се придържа към Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 09 октомври 2019 г., подкрепена единодушно с Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г., както и от заседанието на КСНС от 10.01.2022 г.

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат и спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска препотвърди българското становище по време на разговора си с германския външен министър в рамките на Съвет „Външни работи“, който се проведе в Люксембург на 11 април 2022 г. По отношение на началото на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, от ключово значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на ясни гаранции в рамките на процеса на преговори на ЕС за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017г.

Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония, посочват от Външно.

Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове, се казва още в позицията на МВнР. 

Дни преди позицията се появиха информации, че страната ни, в лицето на премиера, е поела ангажименти пред Брюксел до юни да дадем зелена светлина на Скопие, като вдигне ветото. За това обвини дори коалиционният партньор ИТН в изявление на лидера му Слави Трифонов. За същото алармираха и от ВМРО.

Впоследствие министър-председателят Кирил Петков отрече да се е договарял за това и потвърди, че спазва позицията на МС, парламента и КСНС.

Германският външен министър Аналена Бербок пък призова днес България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие, за да могат Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членство още през първата половина на годината. 

Бербок съобщи пред германски медии, че е обсъдила темата в двустранен разговор с българския си колега Теодора Генчовска в Люксембург: "Двете стигнахме до извода, че в сегашната ситуация е от основно значение да започнем този процес на присъединяване. Много се надявам България да може да изчисти въпросите, които стоят отворени". 

Външният министър на Германия каза още: "В тези времена, когато Русия води война не само срещу Украйна, но и война, която цели да раздели Европа, е много важно да продължаваме да подкрепяме страните, които отдавна виждат своето бъдеще в ЕС. Важно е не само да не ги разочароваме, но и да изпълним обещанията си за европейско членство, дадени през тях. Това се отнася преди всичко за страните от Западните Балкани - Албания и Северна Македония".