Учени и общественици, които подкрепят създаването на Общобългарски комитет за защита на националния интерес в Македония, са притеснени от съобщения в медиите на Северна Македония, според които е абсолютно сигурно, че България съвсем скоро ще вдигне ветото върху преговорите за еврочленството на Скопие. Въпреки, че това у нас се отрича, в Северна Македония вече се говори за конкретни дати, казва проф. Ана Кочева от Института за български език при БАН.

Проф. Кочева припомня за изявление в Скопие на министърът на външните работи Буяр Османи, който съобщава за работен документ, който обаче не е синхронизиран с никоя от организациите у нас, които работят по темата за взаимоотношенията със Северна Македония, включително с Българската академия на науките. В Общобългарския комитет за защита на националния интерес в Македония допускат, че се подготвя вдигане на българското вето върху преговорния процес за членство на Скопие в ЕС, без да се спазват никакви условия.

Проф. Кочева очаква да види най-малкото промяна в наратива на Северна Македония по отношение на България. Тя дава за пример публикации на учени от Македонската академия на науките, в които се твърди, че българския език произлиза от древният македонски, който е създаден от братята Кирил и Методи. Освен, че това е знанието, което получават децата в училищата на Северна Македония, тази фалшифицирана научна и историческа истина достига включително и до катедрите по македонистика в Европейските университети, казва проф. Ана Кочева.

  • Коя е датата, на която в Скопие очакват да падне българското вето?
  • Кои са най-трудните въпроси между България и Северна Македония?
  • Кои са най-фрапиращите примери за нарушаване на условията по Договора за добросъседство с България?
  • Разбираем ли е за останалите страни от ЕС спорът по теми от преди седем века?

Отговорите на проф. Ана Кочева, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Професор д-р Ана Кочева е езиковед от БАН - диалектолог и специалист по история на българския език. Тя е създател на "Карта на българския език на ново място по света", която обхваща 15 милиона българоезични (по етнически произход), съавтор на интерактивната "Карта на диалектната делитба на българския език", автор на книгата "Смесеният език на виенските българи". От две години осъществява най-голямото екипно диалектно изследване на българската езикова територия през 21 век чрез уникална интерактивната кулинарна езикова карта на България.

Ана Кочева е един от най-добрите наши експерти в областта на историческите и езикови теми свързани със Северна Македония. Потомка на Миладиновския и Хаджовския род от Македония.