Управляващи и опозиция коментираха пред журналисти в парламента има ли натиск за вдигане на ветото за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз (ЕС).

От "Продължаваме Промяната" отрекоха да са поемани ангажименти за вдигане на ветото. Ако Кирил Петков прекрачи червената линия по казуса, няма вече да е премиер, предупредиха от БСП. Чуха се и мнения, че вето може да бъде наложено на всеки етап от преговорния процес и е въпрос на технология.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че натискът към България за даване на съгласие за започване на преговори на РСМ с ЕС е огромен. Изказването на държавния глава беше по време на национална конференция "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония", която се провежда под негов патронаж.

Позицията ни във външната политика трябва да е единна от гледна точка на националния интерес - той е при изпълнение на критериите, поставени пред РСМ, те да се присъединят към ЕС, коментира Атанас Михнев от "Продължаваме Промяната" (ПП). Всички искаме да запазим националния интерес на България, не вярвам да стане разделителна линия, посочи депутатът. И добави - работим в коалиция от четири партии, нормално е в нюансите на позицията да има различия. Според ПП Република Северна Македония трябва да изпълни всички критерии. Но, подчерта Михнев, нашите правителства работят за това, това е процес. Дайте шанс на нещата да се случат, поиска той.

На въпрос за евентуално изместване на ветото, Михнев посочи, че на първия онлайн Европейски съвет на 26 март 2020г. всички европейски лидери са се съгласили Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в ЕС. На него е присъствал и един бивш български премиер, отбеляза депутатът. Така че, изтъкна той, България е поела един ангажимент, който сама си е "ветосала", което, по думите му, звучи доста скандално в международните отношения. Няма ангажименти от страна на Кирил Петков за вдигане или изместване на ветото, но е нормално, смята политикът, когато предишният премиер първо е казала "да", после - "не", да има напрежение от страна на нашите партньори по тази тема, защото това е поредният акт на България, който ни прави неблагонадежден партньор.

Това не е изненада, въпросът е правителството ще се поддаде ли на този натиск, коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС във връзка с изказването на президента Румен Радев за огромен натиск към България за съгласие за започване на преговори на Северна Македония с ЕС. Според нея от правителството би трябвало ясно да представят нашата позиция и да нямат противоречиви сигнали, защото това отслабва българската позиция. Ако министър-председателят Петков им казва, че ще вдигне т.нар. вето, без Република Северна Македония да изпълни нищо, нормално е натискът да се усилва, така че вината е в разнопосочните сигнали, които дава правителството, коментира Захариева.

Малко по-късно от парламентарната трибуна темата коментира и Тома Биков. Не разбирате ли, че сте се докарали дотам Украйна да ви помага, докато е във война, обърна се той към коалицията. Ние стоим със заровена глава в пясъка и никой не разбира какво искаме за РСМ, каза Биков.

Или избираме да защитаваме националния интерес в РСМ, или се пазим да не ни заподозрат, че помагаме на Украйна. Затвърждаваме позицията, че в България живеят едни хора, които не са част от Европа. Сигурен съм, че колегите от БСП знаят за какво става въпрос, но се страхуват да не изгубят избирателите си. Изправени сме пред възможността да капитулираме и по двете теми - и за Украйна, и за РСМ, добави депутатът от ГЕРБ. 

Първоначалното решение, което българският парламент трябва да вземе, не е окончателно и не вкарва РСМ автоматично в ЕС, коментира Хамид Хамид от ДПС. Въпросът кога - в началото, средата или в края на преговорите - трябва да се чистят всички проблеми, е въпрос на технология в процеса на присъединяване, смята депутатът. Той подчерта, че решението, което трябва да се вземе, не е дали РСМ трябва да бъде приета в ЕС, а дали да бъде даден старт на преговорите. Не говорим старт, въпреки нещо, уточни той на въпрос дали това трябва да стане, въпреки езика на омразата.

Хамид Хамид подчерта, че позицията на ДПС не е променяна и те са приветствали желанието на РСМ за членство. По думите му в тази ситуация на несигурност в света не само РС, но и всички държави на Балканите трябва да бъдат членове на ЕС.

Върху БСП и парламентарната ѝ група, както и върху представители на левицата не е оказван натиск по темата с еврочленството на РСМ, заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Ние сме последователни, че РСМ може да продължи пътя си към ЕС след като изпълни договора, декларацията на 44-то НС, подчерта той. И допълни, че тази позиция е залегнала и в коалиционното споразумение, където е записано еднозначно на какви условия трябва да отговори РСМ. Няма как да се подадем на натиск, за нас това е една червена линия, която няма как да прекрачим. По тази тема, мисля, че обществото е обединено - над 80 на сто от българските граждани подкрепят тази позиция, посочи Свиленски.

Снимка: БТА

Тази позиция няма как да бъде прекрачена от премиера, защото и управляващото мнозинство в парламента подкрепя тази линия, убеден е той. Ако премиерът на своя глава реши да направи нещо, ясно е какъв е изходът - няма да бъде повече премиер, категоричен е председателят на ПГ на левицата.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" отбеляза, че още една независима институция на практика потвърждава това, което те са казали публично преди няколко седмици. Оттук нататък всичко е в ръцете на Министерския съвет и на министър-председателя, допълни той. Надявам се, премиерът и хората, които са действали в различна посока от тази на декларацията на НС, на КСНС, договора за добросъседство, да ревизират позицията си навреме - все още до юни има такова, коментира Балабанов.

Той припомни, че лидерът на ИТН Слави Трифонов в пост преди няколко седмици е споделил, че има такива факти, което е наложило да бъдат казани публично, за да могат тези, които си мислят, че могат да залагат българските национални интереси, да се коригират навреме. Първо да видим как ще ревизират публичните си позиции и говорене и на база на тези неща ще видите как ще действа ИТН, заяви Станислав Балабанов. Пред сърцето на българските граждани няма как да отстъпим, тази тема е ревностна за българското общество, подчерта той. Проблемът в РСМ е, че и публичното говорене не издава сигнали в положителен аспект, срещаме отпор, каза още Балабанов.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че се спекулира с темата за натиска и за нашата героична съпротива срещу него. По думите му това говорене налива вода в мелницата на разделението между България и нейните европейски партньори. Всички признаваме и това може да се види в решенията на КСНС при президента, че е български национален интерес Северна Македония да получи европейска перспектива, изпълнявайки своите задължения към България, посочи той.

Снимка: БТА

Според него няма натиск за конкретна дата, а има питане от партньорите ни как ще решим този въпрос и предложение как да ни помогнат.

Намеците и инсинуациите, че видите ли, ние сме натиснати, ще се поддадем на натиск, просто не правят чест на никой, който представлява институция, да ги говори, коментира Христо Иванов.

Той посочи, че на дневен ред не стои въпросът за приемане на Северна Македония в ЕС, а за прилагане на решението на ЕС за започване на преговори и организирането на първата междуправителствена конференция. "Имайте предвид, че България може да спира процеса на преговори на всеки етап от тези преговори. Въпросът е това да се случва по начин, по който ние наистина можем да защитим нашия интерес, ползвайки подкрепата на ЕС", каза Иванов. Според него това е формула, която би могла да бъде възможен предмет на разговори и обсъждане.

Според председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов не е новина, че има натиск върху България да вдигне ветото за Северна Македония. Той посочи, че още в началото са казали, че "една от целите, които този кабинет трябва да изпълни от хората, които са го създали, назначили и поставили на това място, е именно да вдигне ветото над началото на преговорния процес с Македония".

Снимка: БТА

Само че, аз искам да питам президента кой назначи тези хора в управлението, кой ги, така да се каже, "ръкоположи" в българската политика, кой им даде старт, кой им създаде проекта, кой им осигури летящото начало, каза Костадинов. Тези хора, от които днес президентът се отрича и които критикува, всъщност той ги създаде в политиката, коментира лидерът на "Възраждане".